Medtem ko je premier Janša razširil politični boj na vse pore družbenega življenja in ga tudi internacionaliziral, so se na predvečer zaprtja šol in vrtcev zamajali temelji domače politične hiše iz kart.

Tedenski komentar je pripravil Aleš Kocjan.

Medtem ko je premier Janša razširil politični boj na vse ravni družbenega življenja in ga tudi internacionaliziral, so se na predvečer zaprtja šol in vrtcev zamajali temelji domače politične hiše iz kart

Tretjič smo zakorakali v zaprtje javnega življenja, čemur v medijih vse bolj popularno rečemo po angleško "lockdown". To je čas, ko se učimo, da popolno zaprtje javnega življenja pravzaprav pomeni predvsem zaprtje šol, fakultet, vrtcev, knjižnic in knjigarn ter ljudi znotraj meja domovine, ne pa tudi tistega dela gospodarstva, ki ni opredeljeno kot kritična infrastruktura, kar je v preteklih dneh sprožilo pravo malo državljansko nepokorščino na področju varstva otrok. Tovrstni odzivi na tretje zaprtje javnega življenja jasno kažejo, kako zahtevno je za vladno posadko Janeza Janše ob rekordno nizki podpori upravljati epidemijo – tudi in zlasti ob zavedanju, da se majejo temelji domače politične hiše iz kart in da ima začasno rešilni ključ v rokah gospodarstvenik Počivalšek, ki se bo moral z odstopom z ministrskega položaja preleviti v politika Počivalška. Predvsem pa poslanca Počivalška, da zagotovi 46. glas "neudobne" vladne večine v parlamentu, ki jo ob koaliciji sestavljajo še Jelinčičevi nacionalisti in v osebne interese zazrti upokojenski poslanci.

Aleš Kocjan