Petkova centrifuga

Ne bomo tiho

Kdaj bodo kratkovidni vladajoči ugotovili, da politični oportunizem, hrepenenje po neprestani rasti ter kopičenju dobička nepovratno vodi v propadanje in umiranje planeta pri živem telesu?

Če človek želi dnevno spremljati dogajanje v Sloveniji, lahko počne to samo v varnem zavetju orwellovskega kitovega trebuha. A trebušna stena postaja vse tanjša in slej ko prej bo počila, takrat pa bomo imeli na izbiro samo še ravnodušnost ali življenje.

Čas, v katerem živimo, je resen in krut. Besede, ki jih je zapisal 18. marca rojeni preroški in vedno aktualen Srečko Kosovel. Zapis o tisti dobi se nadaljuje: “Doba najsramotnejših političnih kupčij, doba kupčij z narodom, doba zatajevanih mnenj, doba splošne depresije zbog teh razmer, nas je poklicala k resnemu, pozitivnemu, graditeljskemu delu. Plast laži je tako debela, da je potrebno vsekati pot globoko nazaj, globoko do žive plasti življenja, do tja, koder je še soka in sile za ustvarjanje novih kulturnih vrednot, novih življenjskih vrednot, novega življenja.”

Na Hiosu v Grčiji, na začetku evropsko-turškega dogovora, je neki večer sirski begunec stal na skali ob morju in opazoval moške, kako lomijo drva z večjimi kamni, da bi zakurili ogenj za peko rib. Tiho je dodal: "Postali smo neandertalci."