Za Skandinavce in Nordijce velja, da so zadržani ljudje. Tudi redkobesedni, kar pa za našega gosta ne moremo trditi. Našega gosta je v Slovenijo pripeljalo trenersko delo.Finec Raimo Summanen je namreč trener hokejistov Olimpije.

Poudarja, da živimo v času izjemno hitrega razvoja, tudi v športu. Zase sicer pravi, da je praktičen človek, a teorija in praksa se morata po njegovih besedah prepletati. Ceni tudi predano znanje.

"Tiho znanje, ta izraz mi je zelo všeč, to je znanje naših starih staršev. Znanje, ki je prestalo preizkus časa. Takšni nasveti so po navadi bolj koristni kot drugi. Čas je pogosto tisti, ki pove, ali je nekaj prav ali narobe. To nas uči zgodovina."

 

Zadnjih 12 let v poletnih mesecih skrbi za pripravo finskih igralcev, ki igrajo bodisi v ligi NHL, ruski ali pa elitni finski ligi. Tudi za hokejski podmladek je po njegovem mnenju pomembno, da ima na voljo ledeno ploskev vse mesece v letu.

"Treningi so kakovostnejši, razmere so boljše. Predvsem pa je več ledu, tudi poleti. To je eden ključev Finske zgodbe o uspehu. Iz športa, ki ga lahko treniraš 8 mesecev, smo naredili šport, ki ga lahko treniraš celo leto."

 

Poudarja, da imajo tudi igralci vrhunskega kova svoje pomanjkljivosti.

"V vseh najboljših igralcih lahko najdeš šibke točke, a njihova prednost je, da znajo odlično igrati kljub svojim pomanjkljivostim. Najboljši igralci niso popolni, ampak jih to ne ustavi. In to se mi zdi najboljše sporočilo za otroke, za vse. Nikoli ne smeš razmišljati, da moraš biti popoln."

Marko Pangerc