Protikoronski ukrepi, ki dobro leto krojijo življenje prav vsem, imajo za otroke in mlade zelo velike in tudi daljnosežne posledice. To kažejo tudi klici na svetovalni telefon TOM telefon, namenjen prav tej starostni skupini. Pred nekaj tedni so analizo klicev zadnjega leta predstavili javnosti in rezultati se precej skladajo z ugotovitvami naše današnje sogovornice, svetovalke otrokom in mladostnikom, ki ostaja anonimna, saj anonimnost njej in vsem klicateljem zagotavljajo pravila te svetovalne linije.

"Sanja se nam, kako težko je mladim, stisk je toliko, da ne veš, o kateri bi se najprej pogovarjal," pove svetovalka na anonimni in brezplačni telefonski številki za pomoč otrokom in mladostnikom

Vse pogostejša so razmišljanja klicateljev o samomoru, kar je bilo še pred časom redkost, na katero so prostovoljce med izobraževanjem sicer usposobili, a s pripombo, da gre za le redke primere: "Nihče si ni predstavljal, da bo v zadnjem letu resnih primerov, poskusov samomora in samomorilnih misli vsak mesec več. Nekateri imajo izdelane načrte, drugi iščejo pogum, kličejo nas prijatelji tistih, ki so v takih stiskah. Seveda so ti pogovori zelo različno tvegani in ne vemo, kaj bo oseba storila, a dejstvo je, da je teh primerov veliko več. In vedeti moramo, da nas pokliče le majhen odstotek tistih, ki tako razmišljajo, a že teh je veliko več."

Povečuje se tudi nasilje, predvsem v družini, med njimi nikakor ne smemo spregledati spolnih zlorab, od neprimernega dotikanja, nadlegovanja, telesnih zlorab, tudi posilstev, opozarja svetovalka zaupnega telefona za otroke in mladostnike. Nerazumevanja, zanikanja, omalovaževanja in relativiziranja pomena in posledic spolnih zlorab je žal še zmeraj veliko. Prav tako je spregledano, da so med žrtvami pogosto tudi fantki. A sogovornica, ki o zlorabah nenehno posluša od tistih najranljivejših, ki so jih doživeli, je neomajna:

"To se dogaja, če si zatiskamo oči ali ne, in večino spolnih zlorab izvajajo osebe, ki jih poznamo – družinski člani, prijatelji. In samo predstavljajmo si, kako je bilo, ko so bili mesece ujeti z njimi v stanovanju, nekateri celo v istem prostoru. Kako je bilo tistim, ki so bili dobesedno ujeti z ljudmi, ki jih spolno zlorabljajo. In še vedno so."

In dileme, kaj narediti, so za otroke velikanske, saj so praviloma povsem odvisni od staršev. Prav tako nemoč čutijo svetovalci, saj gre za popolnoma anonimne klicatelje, ki jih ni mogoče izslediti in jim pomagati brez privolitve. Šola je pri odkrivanju zlorab zaradi vsakodnevnih stikov z odraslimi lahko v veliko pomoč. V času šolanja na daljavo tega seveda ni, prav tako mladi z veliko težavo ohranjajo pristne stike z vrstniki, saj to prek zaslonov niti slučajno ni tako preprosto, kot si mislimo odrasli, ki jim očitamo, da tako in tako samo še buljijo v zaslone.

Svetovalka pri svojem delu opaža, da je med mladimi veliko samopoškodovanja, motenj hranjenja, duševnih stisk, anksioznosti, osamljenosti in slabe samopodobe, kar je pokazala tudi analiza klicev, ki so jo pred nekaj tedni naredili pri TOM telefonu. Te stiske se z vsakim tednom negotovosti še poglabljajo in se s koncem epidemije nikakor ne bodo končale oziroma nas, kot že dolgo opozarjajo psihiatri, po tej čaka še epidemija duševnih bolezni.

"Opažam kopičenje različnih stisk. Otroci in mladostniki so čisto izgubljeni, sploh ne vedo, kako naprej. Čutim njihovo stisko, čutim, kako so na robu obupa. Res je grozno poslušati, ker niti ne veš, na kaj se osredotočiti, toliko stvari gre narobe."

In vendar, vsakdo lahko vsaj malo pomaga: "Vsakdo lahko prisluhne, povedano vzame resno in ne sodi o stiski. Samo zato, ker smo bili nekoč morda v podobnem položaju, ne moremo vedeti, kako je nekomu drugemu v podobnem položaju. Vedno, ko imamo možnost nekomu biti taka opora, se moramo zavedati, kako je to pomembno in koliko dobrega lahko storimo s tem. Morda ga samo usmerimo na kak svetovalni telefon, saj je treba poiskati pomoč, a za prvi korak je opora druge osebe tisto, kar šteje največ!"

Takšne so izkušnje in nasvet anonimne prostovoljke TOM telefona, namenjenega otrokom in mladostnikom. Ta deluje vsak dan med 12.00 in 20.00 na brezplačni telefonski številki 116 111 ali prek spleta. Strokovnjaki s področja duševnega zdravja pa so za pomoč in razbremenilne klice na voljo tudi drugim starostnim skupinam, in sicer na enotni številki 080 51 00 oziroma v številnih zdravstvenih domovih po vsej Sloveniji. Delujejo pa tudi druge klicne številke, nekatere so dostopne 24 ur na dan. Podrobnejše informacije najdete na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Nedvomno bo v prihodnjih dneh pomoč potrebovalo več ljudi, a ta je dostopna in verjamemo, da bo pomagala vsaj nekoliko olajšati njihove oziroma vaše stiske. Če med epidemijo potrebujete psihološko pomoč, se lahko obrnete na strokovnjake s področja duševnega zdravja, ki so na voljo v številnih zdravstvenih domovih po vsej Sloveniji. Prilagamo seznam telefonskih kontaktov zdravstvenih domov za psihološko podporo.

Jana Vidic