Aktualno

Epidemija prinesla povečano načrtovanje nakupov in pripravo hrane na domu

Dr. Anita Kušar z Inštituta za nutricionistiko o rezultatih raziskave o vplivu drugega vala na naše prehranjevalne navade

nakupi
foto: pexels.com

V Sloveniji so bili po razglasitvi epidemije covida-19 uvedeni ukrepi, ki so vplivali tudi na področje preskrbe s hrano in način prehranjevanja prebivalcev. V okviru mednarodne raziskave Food-Covid-19 je Inštitut za nutricionistiko konec aprila izvedel obsežno raziskavo o vplivu epidemije na tem področju. Dr. Anita Kušar z Inštituta za nutricionistiko poudarja velike razlike med prvim in drugim valom epidemije. 

"Ob začetku epidemije je bila izražena velika zaskrbljenost prebivalcev glede preskrbe s hrano. Živilski sektor se je v pomladnem obdobju dobro odrezal, kar je v drugem valu prispevalo k večjemu zaupanju prebivalstva, zato velikih zalog hrane ne ustvarjamo več, imamo pa nakupovalne sezname. Da bi se v trgovini okužili z virusom prek živil, je verjetnost zelo majhna. Pomembno je, da si razkužujemo roke, ohranjamo razdaljo v trgovinah in nosimo masko tako, kot jo je treba nositi."

Epidemija je pomembno prevetrila kuharske navade, saj so ljudje v večji meri začeli kuhati doma. Marsikdo se je s tem spoprijel na novo. "Še vedno pa je pomembno, da tudi pri domači kuhinji izbiramo kakovostne in zdrave sestavine in ne pozabimo na vnos sadja, zelenjave in polnozrnatih živil," opozori dr. Anita Kušar.

"Upam, da je tudi izkušnja priprave obrokov doma tista, ki bo v prihodnje pripomogla k bolj zdravi in uravnoteženi prehrani. Naši rezultati raziskave kažejo, da se je nekoliko zmanjšala količina kupljenega sadja in zelenjave ter svežega mesa. Tega ne moremo popolnoma pripisati epidemiji, lahko je kriv tudi sezonski vpliv. Upamo, da se bo spomladi ob večji izbiri sadja in zelenjave spet povečalo njihovo nakupovanje."