Uničevanje medijev, pritiski in napadi na novinarke, novinarje in medijsko neodvisnost.

O razmerah v slovenskem novinarstvu so govorili Alenka Potočnik, novinarka Slovenske tiskovne agencije, ki začasno vodi tudi Sindikat novinarjev Slovenije, doktor Igor Vobič, izredni profesor s katedre za novinarstvo na fakulteti za družbene vede, in Dejan Pušenjak, ki je že vse življenje novinar in urednik. V knjigi Retrovizor, ki je izšla pred dnevi, je Pušenjak napisal: "Tej norosti, sistematičnemu uničevanju, vedno večjemu nasilju, bi se novinarji morali upreti. Morali bi se upreti z večjo silo, ker bi bilo to bolje za vse."

O uničevanju medijev, pritiskih in napadih na novinarke, novinarje in medijsko neodvisnost

O razmerah v slovenskem novinarstvu razmišljajo Alenka Potočnik, novinarka Slovenske tiskovne agencije, ki začasno vodi tudi Sindikat novinarjev Slovenije, doktor Igor Vobič, izredni profesor s Katedre za novinarstvo na Fakulteti za družbene vede, in Dejan Pušenjak, ki je že vse življenje novinar in urednik, pred kratkim pa je izdal knjigo Retrovizor, v kateri piše o slovenski medijski krajini, lastniških prevzemih največjih slovenskih časopisov ter o pritiskih in vplivih na uredniško in novinarsko delo.

"Če bi objektivno pogledali, smo naredili več kot v preteklosti, naredili smo razvojne premike naprej, da so novice dostopne čim več ljudem, da gremo v korak z digitalno dobo. Kritik na naš račun ne razumemo in če nečesa ne razumeš, se težko proti temu boriš." – Alenka Potočnik razmišlja o Slovenski tiskovni agenciji v zadnjem obdobju, ki ga zaznamuje epidemija.

Dodaten dejavnik, ki otežuje delo, so pritiski vladajočih, katerih glas naj bi mediji bili: "Ampak ne moremo izklopiti možganov, ko poročamo o ukrepih, ne moremo zamašiti ušes, ko slišimo kritike," dodaja Alenka Potočnik.

"Začeti se moramo pogovarjati o temeljnem vprašanju, v kakšni družbi si želimo živeti in kakšne medije ta družba potrebuje. Potrebujemo nov družben dogovor na področju novinarstva." – dr. Igor Vobič

Skozi primer demontaže, uničevanja, razstavljanja STA se zrcalijo številni destruktivni procesi, ne le v medijskem prostoru, ampak na splošno v družbi.

"S povezovanjem se lahko izognemo slabi prihodnosti. Brez medijev bo vsak še najbolj sprevržen režim šel kot zmagovalec skozi slavolok in se bo ustoličil kot nekaj najboljšega." – Dejan Pušenjak

Tatjana Pirc