V Sindikatu Mladi plus opozarjajo, da vlada poglablja problem brezposelnih mladih. Socialni partnerji si želijo dialoga z odločevalci, a vlada njihove pozive ignorira. Podatki za lani sicer kažejo, da je bilo iz Zavoda za zaposlovanje izpisanih 9,5 odstotka več mladih kot v enakem obdobju leta 2019. Na Ministrstvu za delo so jasni, da si z Zavodom za zaposlovanje prizadevajo, da bi mladi dobili ustrezno podporo. Veliko mladih se iskanja zaposlitve loti tudi s pomočjo mreženja. Tak način zaposlovanja je namreč pogost. Ministrstvo za delo sicer mlade ne slika kot najranljivejšo skupino na trgu dela, to so zanje starejši in nizko izobraženi.

Konec januarja je bilo brezposelnih 3200 več mladih, starih od 15 do 29 let, kot januarja lani. Kakšne posledice ima epidemija na prihodnost mladih in njihov vstop na trg dela

V Sindikatu Mladi plus opozarjajo, da vlada poglablja problem brezposelnih mladih. Socialni partnerji si želijo dialoga z odločevalci, a vlada njihove pozive ignorira. V Sindikatu Mladi plus menijo, da bi morali razširiti krog upravičencev do nadomestil. Predsednica sindikata Tea Jarc je kritična tudi do tega, da vse leto niso prejeli finančnega nadomestila tisti, ki so izgubili delo, pred tem pa so delali prek avtorskih in podjemnih pogodb. O odločitvah vlade pravi: 

"Mi smo vseskozi, celo leto, vladi pošiljali priporočila, kaj naj dela, da bo mladim olajšala prihod na trg dela ali vsaj preživetje, dokler se ne vzpostavijo nova delovna mesta. Mladi zato poudarjajo, da je večji problem njihovo duševno zdravje, to da ne vidijo izhoda, priložnosti, da ne morejo načrtovati prihodnosti. Spregledale so jih in vlada in institucije, ki bi jim morale pomagati." 

Podatki za lani sicer kažejo, da je bilo iz Zavoda za zaposlovanje izpisanih 9,5 odstotka več mladih kot v enakem obdobju leta 2019. Na Ministrstvu za delo so jasni, da si z Zavodom za zaposlovanje prizadevajo, da bi mladi dobili ustrezno podporo. Triindvajsetletnica, ki ni želela pred mikrofon, nam je pojasnila svojo izkušnjo na zavodu. 

"Ko sem se šla prijavit na zavod, mi je osebna svetovalka rekla: "Saj zagotovo poznate koga, ki pozna koga." To mi je dvignilo pritisk. Zakaj je ona tam? Da mi daje takšne nasvete? Služba se najde, če si pripravljen delati zunaj okvirov izobrazbe. Brez vez pa lahko pozabiš na kakšno dobro službo, ker ti niti ne odgovorijo na poslane prošnje. In nisem iz pravega področja. Slovenci so takega mnenja. Saj si pričakovala, da boš na zavodu, bi mi rekli. Mogoče bi za potrebe prispevka morala najti nekoga, ki ima "pravo" izobrazbo, pa ima težave z iskanjem. Meni bi ta položaj večina privoščila. Nismo empatična družba.”  

Zavod za zaposlovanje nam je v odgovoru zapisal, da je zelo nehvaležno komentirati svetovalni razgovor na podlagi kratkega izseka pogovora. Ocenili so, da je svetovalka, morda ne na najboljši način, razložila naši sogovornici, da se lahko iskanja zaposlitve loti tudi ob pomoči mreženja. Tak način zaposlovanja je namreč pogost. Ministrstvo za delo sicer mlade ne slika kot najranljivejšo skupino na trgu dela, to so zanje starejši in nizko izobraženi.

Eva Lipovšek