Ta teden se je začela nova kolesarska sezona na najvišji ravni - World Tour. Kot je znano, se je začela s slovensko zmago, saj je Tadej Pogačar dobil - na neki način domačo preizkušnjo - dirko po Združenih arabskih Emiratih, kjer ima sedež njegovo poklicno moštvo, s čimer je razveselil tako tamkajšnjo sceno, kot seveda tudi slovensko občinstvo, ki si očitno spet lahko obeta sezono vrhunskih rezultatov.

S slovensko zmago se je ta teden začela nova kolesarska sezona na najvišji ravni – svetovna serija (world tour)

Tadej Pogačar je zanesljivo dobil sedemdnevno dirko, na neki način domačo preizkušnjo, dirko po Združenih arabskih emiratih, kjer ima sedež njegovo poklicno moštvo, in nadaljeval tam, kjer je končal lansko sezono, v zmagovitem ritmu in sijajni formi. Njegova zmaga je bila prepričljiva, razlika 35 sekund pred najbližjim tekmecem Britancem Adamom Yatesom ne pokaže realne slike, saj je slovenski as tako rekoč moral na vso moč odpeljati le dve etapi – ponedeljkovo vožnjo na čas in torkovo odločilno gorsko etapo. V preostalih je taktično konservativno samo branil že osvojeno in na koncu včeraj v Abu Dabiju tudi uspešno spravil pod streho svojo 19. zmago v poklicni karieri.

"Naš cilj je bil na domači dirki upravičiti vlogo favorita, bili smo dobro pripravljeni, in to nam je na koncu tudi uspelo speljati." – Tadej Pogačar

Sezona 22-letnika se bo nadaljevala precej bližje domu – v Italiji, kjer bo v soboto v okolici Siene dirkal na enodnevni preizkušnji Strade Bianche, bele ceste, ki ima takšno ime zaradi dolgih makadamskih odsekov. Izjemno zadovoljen po včeraj končani dirki v Emiratih je bil tudi Andrej Hauptman, slovenski selektor oziroma na takšnih poklicnih dirkah športni direktor moštva Emiratov.

"Tadej je dobro pripravljen, ekipa je močna, dirka je za nami, potegnili smo črto in že smo osredotočeni naprej." –Andrej Hauptman

Sodeč po dirki v Emiratih, bodo tudi letos slovenski kolesarski navdušenci deležni veliko adrenalina in navdušenja. Drugi od velikega slovenskega dvojca Primož Roglič bo sezono začel danes teden na dirki Pariz–Nica, prvič pa se bosta s Pogačarjem med seboj v novi sezoni udarila v začetku aprila na dirki po Baskiji, za tem pa tudi na ardenskih klasikah. Oba imata enak osrednji cilj sezone – najprej seveda dirko po Franciji in zatem olimpijski nastop v Tokiu.

Igor Tominec