V tednu polne lune bo današnja tema v Radiovednih kot nalašč. Ne bomo preverjali vpliva polne lune na počutje, spanje in prometne nesreče, ampak čisto praktičen trik, s katerim polna luna, vsakič ko se odebeli do maksimuma, številnim daje misliti.

Odgovor na takšno vprašanje poznajo astronomi, zato smo se obrnili na profesorico astronomije na Univerzi v Novi Gorici dr. Andrejo Gomboc

V tednu polne lune bo današnja tema v Radiovednih kot nalašč. Ne bomo preverjali vpliva polne lune na počutje, spanje in prometne nesreče, ampak čisto praktičen trik, s katerim polna luna, vsakič, ko se odebeli, številnim daje misliti. Enega od naših poslušalcev, Iztoka, je namreč spreminjanje velikosti Lune navdihnilo še za eno vprašanje:

"Kako bi fiziki razložili navidezno spreminjanje velikosti Meseca? Ta je nizko nad obzorjem lahko videti zelo velik, ko pa je visoko, se na videz zmanjša."

Radiovednim lahko sledite tudi na družabnih kanalih Frekvence X, na Facebooku in Twitterju, kjer še posebej zastrižejo z ušesi ob ključniku #Radiovedni.

Maja Ratej