Ime tedna je Lars Podkrajšek, dijak Gimnazije Bežigrad in eden od pobudnikov iniciative Zahtevamo šolo, kjer so dijake pozvali k bojkotu pouka na daljavo, pristojne pa k dialogu in čimprejšnjemu odprtju srednjih šol za vse dijake.

Ime tedna je Lars Podkrajšek, dijak Gimnazije Bežigrad in eden od pobudnikov iniciative Zahtevamo šolo

Ime tedna je Lars Podkrajšek, dijak 2. letnika Gimnazije Bežigrad, ki je bil od prihoda v srednjo šolo tam fizično prisoten samo slabo leto. Je eden od pobudnikov iniciative Zahtevamo šolo, v kateri so dijake pozvali k bojkotu pouka na daljavo, pristojne pa k dialogu in čimprejšnjemu odprtju srednjih šol za vse dijake. Pri iniciativi je dijake podprl tudi Sindikat SVIZ, ki poudarja, da so profesorji in učitelji v veliki meri proces podprli. Nekateri med njimi so celo opravičevali ure in s tem mladim še dodatno izrazili podporo.

"Naši pobudi je sledilo približno 50–60 odstotkov dijakov, kar skupno predstavlja približno 40.000 mladih. To se nam zdi zelo dobra številka."

Pobudniki in podporniki iniciative bodo z nadaljnjimi ukrepi počakali do 1. marca, torej do konca zimskih počitnic, ko bodo videli, kakšna bo epidemiološka slika in na podlagi nje sprejeli tudi dodatne korake in načrte za prihodnost. Kot največjo težavo Podkrajšek navede pomanjkanje koncentracije.

"Največja težava je, da je koncentracija veliko slabša kot v razredu. Strmenje v računalnik po sedem ur na dan preprosto ni zdravo. Tak način dela ni učinkovit, sploh pri predmetih, ki povzročajo težave. Učitelj dijakom težje pomaga na daljavo kot v učilnici."

Številni pogrešajo stik s profesorji in sošolci, a tako kot na vsakem področju tudi med mladimi vlada razdvojenost.

"Vračanju v šole nasprotujejo predvsem tisti, ki se v šole ne želijo vrniti zaradi stresa in prevelikega števila testov, kar smo tudi pri naši iniciativi Zahtevamo šolo poudarili kot zelo pomembno zadevo. Zavzemamo se za to, da se ob vračanju v šole ne ocenjuje v tako velikem obsegu. Zavedamo se, da moramo te ocene pridobiti, a bolje je, da jih pridobimo v šoli kot na daljavo."

Kandidatki sta bili še:

Katarina Rešek - Kukla, scenaristka in režiserka, ki je s 23-minutnim filmom Sestre v konkurenci 78 filmov osvojila glavno mednarodno nagrado najpomembnejšega festivala za kratki film v francoskem Clermont-Ferrandu. (Pošljite SMS s ključno besedo VAL1 na 1919).

Irena Šrajner, prostovoljka iz Nemčavcev pri Murski Soboti, ki aktivno sodeluje v številnih društvih in na različne načine pomaga soljudem. Bralci revije Naša žena/Ženska so jo v akciji Ljudje odprtih rok izbrali za dobrega človeka leta 2020. (Pošljite SMS s ključno besedo VAL3 na 1919).

Glasuj za Ime tedna

Rezultati

Za poslani SMS smo še posebej hvaležni, saj tako prispevate tudi 1 € za socialno ogrožene otroke. Vsa zbrana sredstva namreč namenjamo projektu Botrstvo v Sloveniji, ki pomaga otrokom v hudih finančnih in socialnih stiskah. Vse pomembne informacije o projektu, so zbrane tukaj. Kako seštevamo glasove, smo zapisali v pravilih glasovanja. Ime tedna postane kandidat z najvišjim seštevkom glasov poslušalcev v eter, s SMS-i in deležem glasov na spletni strani (največ 10).

Rok Kužel