Tako kot se spreminja mobilnost oziroma mobilnostne potrebe, tako se pojavljajo tudi nove oblike nakupa oziroma financiranja vozil. V nekaterih evropskih državah se je tako že kar precej uveljavilo t.i. financiranje z odkupom. Pri nas je tega še zelo malo, a tovrstna ponudba obstaja in nekateri se je že poslužujejo. Primož Tiringar, direktor Toyote Slovenija, razloži, da je na ta način obrok vsak mesec enak, po določenem času pa se lahko rabljeno vozilo zamenja z novim – s tem, da obrok ostaja enak. Še en način financiranja mobilnosti, ki prihaja tudi k nam.

Obrok je vsak mesec enak, po določenem času pa se lahko rabljeno vozilo zamenja z novim – s tem, da obrok ostaja enak

Tako kot se spreminja mobilnost oziroma mobilnostne potrebe, tako se pojavljajo tudi nove oblike nakupa oziroma financiranja vozil. V nekaterih evropskih državah se je tako že kar precej uveljavilo t. i. financiranje z odkupom. Pri nas je tega še zelo malo, a tovrstna ponudba obstaja in nekateri se je že poslužujejo. Primož Tiringar, direktor Toyote Slovenija, razloži, da je na ta način obrok vsak mesec enak, po določenem času pa se lahko rabljeno vozilo zamenja z novim – s tem, da obrok ostaja enak. Še en način financiranja mobilnosti, ki prihaja tudi k nam.

Avtomobilska znamka DS je na Slovenskem trgu prvič kot samostojna premium znamka zaživela lani, ko so pri nas predstavili modela DS3 in DS7 crossback. Pred kratkim smo o prestižnih in luksuznih modelih nekaj vtisov zbrali tudi v naši oddaji. Prodajnih mest DS STORE je sicer po svetu nekaj več kot 400, no in eden teh zdaj stoji tudi v Ljubljani na Baragovi ulici – to bo obenem tudi edini v Sloveniji. Vozila DS so sinonim za drugačnost, izstopanje in tehnološko naprednost in tudi v salonu je marsikaj drugače kot pri drugih. Morda bi  luksuzni ambient v ne prav velikem elegantnem prodajno razstavnem prostoru lahko primerjali kar s kakšnim pravim pariškim butikom. Med drugim recimo je v salonu moč zaznati poseben vonj, ki sicer spremlja tudi vsa vozila znamke DS. Skratka, DS STORE je zdaj končno tudi pri nas.

Da ne pozabimo na elektriko – iz Volva so sporočili, da na trg pošiljajo povsem električni Volvo C40 Recharge, ki ga bo mogoče kupiti samo preko spleta. Pogonski sklop sestavljata dva elektromotorja – eden na prvi in drugi na zadnji osi, obljubljajo pa doseg preko 400 kilometrov. S proizvodnjo bodo začeli letos jeseni, in sicer v njihovem proizvodnem obratu v belgijskem Gentu.

Hyundai je predstavil novega člana družine športnih terencev. 418 cm dolgo vozilo, ki so ga poimenovali bayon (po glavnem mestu francoske Baskije na jugozahodu Francije) se ponaša s prostorno notranjostjo in kopico inteligentnih varnostnih sistemov ter funkcij povezljivosti, zaradi katerih izstopa v svojem segmentu. Med posodobljeno družino hyundaijevih motorjev bomo v bayonu lahko našli tudi njihovo edinstveno 48-voltno blago hibridno tehnologijo, ki smo jo pred kratkim preizkusili v modelu i30. Bayona pri nas pričakujemo v maju.

59 avtomobilskih novinarjev iz različnim evropskih medijev je razglasilo Evropski avto leta 2021. Izbrali so Toyotinega yarisa, ki je to postal tudi že v prvi generaciji leta 2000. Ob privlačni obliki, dinamičnih zmogljivostih in vrhunski varnostni opremi je yaris novinarje prepričal tudi s svojo hibridno tehnologijo – že več kot 80 odstotkov kupcev se odloči za tovrsten pogonski sklop. Model yaris je bil sicer prvič razglašen tudi za najbolje prodajani avtomobil v Evropi.

Janez Martinčič