Poročnih pogodb je vedno več, avtomobilski proizvajalci različnih znamk si izmenjujejo svoje rešitve in proizvode, jih tudi skupaj razvijajo.

Poročnih pogodb je vedno več, avtomobilski proizvajalci različnih znamk si izmenjujejo svoje rešitve in proizvode, jih tudi skupaj razvijajo

Pred leti je bilo praktično nepredstavljivo, da bi dve avtomobilski znamki sodelovali pri skupnih projektih, uporabljali za svoje avtomobile recimo enako podvozje, si delile motorje, menjalnike, skratka, uporabljale skupne tehnične rešitve za svoja vozila. Lahko bi rekli, da so bile avtomobilske znamke med seboj kot psi in mački. Zadnja leta je precej drugače; poročnih pogodb je vedno več, avtomobilski proizvajalci različnih znamk si izmenjujejo svoje rešitve in proizvode, jih tudi skupaj razvijajo. Andrej Brglez potrjuje, da gre seveda predvsem za zmanjšanje stroškov, sicer pa so ti trendi tudi znanilci novih oblik in načinov mobilnosti, kjer bosta to povezovanje in sodelovanje še bolj prišla do izraza.

Zimske dni nam je popestril tudi Suzukijev model ignis. Prva značilnost japonskega malčka, ki meri v dolžino le 370 cm in se marsikomu zdi nekako samosvoj na pogled, je, da je v notranjosti bistveno bolj prostoren kot bi sklepali, če ga opazujemo od zunaj. Bistvene značilnosti ali pa na primer kar prednosti avtomobila pa so skrite očem. Pogonski agregat je 1,2 litrski štirivaljnik, ki zmore 61 kilovatov moči, kar je povsem dovolj za potovanja po mestnih ulicah in primestnih cestah, za kakšna daljša avtocestna križanja pač ignis ni najbolj primeren. Pomembno pa je sodelovanje blagega hibridnega sistema, ki pomaga motorju pri speljevanju in pospeševanju. Električna energija se črpa iz baterije, kamor se shranjuje, potem ko se ustvarja ob zaviranju. Povprečna poraba goriva je manj kot pet litrov, kar je dobrodošel dosežek tudi zato, ker gre v posodo za gorivo le 30 litrov bencina.

Naslednji dobrodošel tehnični dodatek pa je štirikolesni pogon Allgrip. Sistem samodejno prenaša navor na zadnji kolesi, ko zazna, da prednja izgubljajo oprijem. Ker je karoserija avtomobila nekoliko bolj oddaljena od tal, se mali mestni avtomobil ne ustraši niti manj prijaznih terenov, prednost pa voznik občuti tudi pri vožnji po mokrem in spolzkem terenu.

Ignis je torej avtomobil, ki ga zaradi značilne malo posebne oblike na cesti težko zgrešimo, sicer pa je okreten in relativno prostoren ter prijazen za šviganje po mestnih ulicah. Glede na tehnične dobrote, ki jih ponuja, pa se nam tudi cena blizu 16 tisočakov ne zdi pretirana.

Če ignis ni ravno družinski prevoznik, pa je naslednji tako tipičen, da bolj ne bi mogel biti. Čehi so s prvo octavio natančno povedali, za kakšen avtomobil bo šlo in tudi z najnovejšo četrto generacijo se držijo enakega recepta - na platformo, ki je v koncernu namenjena tudi pomembnim predstavnikom drugih znamk posaditi največje možno vozilo, ki bo prostorno in čim bolj udobno, tudi za prtljago zadaj (octavia je na primer kar dobrih 40 cm daljša od golfa). To jim je brez dvoma uspevalo vsa ta leta in jim je uspelo tudi v najnovejši octaviji. Kar je značilno in pomembno, je, da morda v prejšnjih generacijah Škodi niso bile namenjene čisto vse tehnološke dobrote, ki sta jih bila deležna predvsem Volkswagen in Audi ali pa so v češko vozilo prišle z zamudo, dandanes pa češka tovarna dobi na pladnju vse, kar ponujajo tudi sorodniki v koncernu Volkswagen.

Tudi v octaviji je digitalizacija tista, ki daje pečat praktično vsemu, sicer pa je občutek udobnosti in urejenosti tisti, ki objame voznika in ima zato se dobro počuti, čeprav morda komu vse skupaj vzbuja tudi rahel občutek dolgočasnosti, ker je vse pač tam, kjer bi moralo biti. K lahkotnosti vožnje seveda pripomore svoje tudi pogonski sklop - znova je bil v avtomobilu varčni dvolitrski 110 kilovatni dizel, menjalnik pa sedemstopenjski samodejni DSG - kombinacija, ki nikoli ne razočara.

Nekako se nam je v prejšnjih generacijah octavie zdelo, da je karavanska različica, ki jo pri Škodi imenujejo combi, morda na oko skoraj bolj privlačna kot limuzina, zdaj bi se- vsaj mi, težko odločili. Kakorkoli, vnovično srečanje z najnovejšo octavio je potrdilo, da je bila upravičeno izbrana za Slovenski avto leta 2021.

Nove oblike mobilnosti se torej ustvarjajo, veliko besede bo imela zraven tudi elektrika. Tako pri Fordu napovedujejo, da bodo do sredine leta 2026 vsi njihovi modeli osebnih vozil v Evropi lahko vozili brez izpustov, saj bodo opremljeni s povsem električnim ali priključnim hibridnim pogonom. Podobno bo veljalo tudi za Fordovo paleto gospodarskih vozil. Premik na povsem električna vozila pa napovedujejo do leta 2030.

Pred dvema dnevoma je Nissan razkril novi model svojega uspešnega križanca quashqai. Je nekoliko večji od predhodnika, sicer pa je obdržal značilno obliko s tem, da je nekoliko bolj mišičast in eleganten. Znotraj so se trudili zagotoviti vrhunsko udobje, seveda je tudi qashqaija v maniri modernih časov zdaj preplavila digitalizacija. Nekatere sisteme so še izpopolnili, recimo sistem za pomoč pri vožnji ProPILOT, nekatere dodali, eden teh je napreden sistem žarometov, ki je razdeljen na 12 elementov, ki se selektivno izklapljajo ob srečanju z nasprotivozečim avtomobilom. Pogonski agregat je 1,3 litrski bencinski s 103 ali 116 kilovati moči, pogon je lahko tudi štirikolesni, prvič pa bo v Evropi v ponudbi tudi Nissanov inovativni pogonski sklop e-POWER, ki je prevzel tehnologije iz hišnega pionirskega električnega avtomobila leaf. K nam naj bi novi qashqai pripeljal v aprilu.

 

Janez Martinčič