O podobnosti gripe in koronavirusa smo se pogovarjali z dr. Mojco Matičič, infektologinjo in vodjo klicnega centra za informacije o koronavirusu o aktualnih vprašanjih, povezanih z epidemijo koronavirusne bolezni.

Februarja lani, tik pred epidemijo koronavirusne bolezni, je bil vrh obolevanja za sezonsko gripo, ki je skoraj zdesetkala prisotnost otrok v vrtcih in šolah. To leto pa se zdi, da gripe tako rekoč ni oziroma je njena prisotnost minimalna. Na vprašanje, ali je to zasluga ukrepov, ki smo jih v celotno družbo uvedli, dr. Mojca Matičič, infektologinja in vodja klicnega centra za informacije o koronavirusu o aktualnih vprašanjih, povezanih z epidemijo koronavirusne bolezni, odgovarja: "Če pogledamo slovenske podatke o gripi – zadnji teden januarja nič, prvi teden februarja nič. Letos gripe sploh še nismo imeli. Ampak mislim, da cepljenje proti gripi ni razlog, da je ni." Saj ...

"Za gripo vemo, da so nosilci otroci, žrtve pa starejši. Otroci so glavni prenašalci gripe, pri covidu-19 pa niso, saj imajo v dihalih bistveno manj receptorjev za ta virus, poleg tega pa so študije pokazale, da ima do 40 odstotkov teh otrok že protitelesa iz preteklih prehladov."

 

Kot pravi dr. Matičič, so pri gripi in covidu-19 zaščitni ukrepi enaki, ampak pomembno vlogo igra aerosol, torej način prenosa okužbe. Pri gripi takšen način prenosa ni tako pomemben, kot je pri koronavirusu, zato je zelo pomembno, da prostore redno prezračujemo (študije so izračunale, da bi bilo idealno, da to storimo vsaj šestkrat na uro) in nosimo maske, ki dobro tesnijo.

Maj Valerij