Kulturnice

"Biti ženska v času korone"

Spletna razstava Muzeja novejše zgodovine Celje priča o tem, kako so leto epidemije doživljale ženske

Muzej novejše zgodovine Celje (5)
“Med koronavirusom je partner nekaj tednov delal od doma in pogosto smo imeli kosilo še z njegovimi starši, ki živijo v isti hiši. Ker smo redkeje hodili v trgovino, sem začela sama peči kruh, kasneje pa tudi kvašeno pecivo. Cimetovi zavitki so ena izmed redkih sladic, ki mi je dovolj uspela, da bi jo jedli tudi, če bi bili na voljo kupljeni izdelki.” Maja Ženko
foto: Muzej novejše zgodovine Celje

Letošnji mednarodni dan žensk, 8. marec, je po letu epidemije covida-19, ki je spremenila življenje in delo številnih žensk, ki so poleg poklicnih obveznosti nosile tudi glavno breme gospodinjskega dela in šolanja otrok na daljavo, še posebej izpostavil vlogo žensk v tem času. In tej temi je posvečena tudi nova spletna razstava Muzeja novejše zgodovine Celje, na kateri so na ogled predmeti, ki so zaznamovali karantenski čas nekaterih žensk, z naslovom "Biti ženska v času korone."

Razstava je prvo dejanje projekta Ženske stopinjiCE, ki raziskuje sledi žensk, ki so bile navzoče in so delovale v Celju ter odpira vprašanje ženske vloge nekoč in danes. Ob razstavi pa bodo že v tem tednu začeli z vodenimi sprehodi po mestu, na katerih bodo v središču prav ženske, ki so pomembno zaznamovale zgodovino Knežjega mesta.