Pazi!park je kulturno-okoljsko društvo, ki ozavešča javnost o pomenu urejenih odprtih prostorv stanovanjskih sosesk. Gosta tokratne epizode sta Urška Krajnc in Luka Vidic, krajinska arhitekta.

Pazi!park je društvo, ki ozavešča javnost o pomenu urejenih odprtih prostorov stanovanjskih sosesk

Pazi!park je kulturno-okoljsko društvo, ki so si ga sredi študija izmislili študenti, danes samostojni krajinski arhitekti. "Vse se je začelo s časopisom, ki smo ga ustvarjali na fakulteti. Okoli njega so se povezovale različne generacije. Tudi danes vsi naši projekti temeljijo na skupinskem premisleku, ki skozi pogovor pripomore k boljšim rešitvam," povesta krajinska arhitekta in člana društva Pazi!park Urška Kranjc in Luka Vidic.

"Člane društva povezuje to, da smo vsi krajinski arhitekti. Nekdo je poleg tega malo bolj doma v fotografiji, drugi v grafičnem oblikovanju. To nas druži. Odprti smo tudi do drugih strok. Želimo delovati interdisciplinarno. K projektom vabimo sodelavce z drugih področij; od sociologov, komunikologov, botanikov, naravovarstvenikov in podobno." – Luka Vidic

V društvu se ukvarjajo s pomenom urejenih odprtih prostorov stanovanjskih sosesk. Med pandemijo je posebej aktualna igra v naravnem okolju. Prav igrišča med bloki so najbolj zapostavljen odprt prostor igre in druženja, kjer poteka otroška igra. Delovanje društva se je osredotočilo tudi na otroke.

"Otroci so zelo specifični uporabniki odprtih prostorov, ker so iskreni. Hkrati so tudi ranljiva skupina. Če jih znamo slišati, bo prostor boljši in zanimivejši za vse." – Urška Kranjc

 

 

Nina Zagoričnik