Kulturnice

Veselilo me je toliko stvari, da sem plaval med njimi

Gašper Krajnc je avtor risoromana Mestne ptice. O ustvarjalni krizi, iskanju, perfekcionizmu, žalostnih stripih … na poti med ljubljanskimi ulicami

Gasper Krajnc
Gašper Krajnc
foto: Kaja Ravnak

"Do 25. leta nisem vedel, kaj točno želim početi v življenju. Zamenjal sem dva faksa in oba pustil, da sem prišel do spoznanja, kaj si sploh želim. Vedno so me veselile kreativne zadeve. Bi bil grafični oblikovalec, bi risal, bi delal animacije? Veselilo me je toliko stvari, da sem plaval med njimi."

Gašper Krajnc je risarski samouk, ki je pri založbi VigeVageKnjige izdal risoroman Mestne ptice. Pove, da je to zanj terapevtski roman, saj literarno dogajanje riše kar nekaj vzporednic z avtorjevim resničnim življenjem. Najraje se po Ljubljani sprehaja po dežju, ko so ulice prazne in na svoj način bolj žalostne. Tudi Mestne ptice so takšne, odgovarjajo na vprašanja neizpolnjujočega dela, izgube bližnjih in pričakovanj družbe, ki se ne skladajo z osebnimi željami.

"Moja teta je rekla, da ni vedela, da so lahko tudi stripi žalostni. To me je presenetilo, saj imajo tudi stripi svojo žanrsko raznolikost tako kot katera koli druga umetnost."