Nekje piše, da Josipa Lisac ni kot drugi. Zapis se nadaljuje, da je ena izmed redkih umetnic med umetniki, ki je sposobna, da je v svoji kakovosti vsakič drugačna. Pri svojem občinstvu vsakič uspe izzvati močno radovednost.

Vsestranska umetnica, ki bi jo mnogi označili za ekstravagantno, čeprav sama to zavrača, je ena izmed najbolj spoštovanih pevk na Hrvaškem. V svoji 54-letni karieri pa je nastopala že povsod po svetu. Tudi v Sloveniji je ni treba prav posebej predstavljati.

Na svoj rojstni dan, 14. februarja, bo Josipa Lisac nastopala na virtualnem koncertu. Tako se ji bo na nek način uresničila želja o teleportaciji. Očitno je res vizionarka.

Kako v času epidemije živi in ustvarja vsestranska hrvaška umetnica in zakaj pravi, da se o ljubezni ne govori

"Nastala je nova doba. Sama sem pripravljena nanjo. Vsi bi se morali pripraviti za tisto, kar prihaja. Vprašajte se, kako bodo videti koncerti čez 10, 15 let," se filozofsko sprašuje ena najbolj spoštovanih glasbenic na Hrvaškem Josipa Lisac. V svoji 54-letni karieri pa je nastopala že povsod po svetu. Tudi v Sloveniji je ni treba prav posebej predstavljati.

"Tehnologija je mogoče v novem svetu nekaj hladnega in odtujenega, prinaša nek novi vir življenja, ampak vseeno mislim, da čustva vseeno igrajo neko vlogo. Pa čeprav jih spodbudimo umetno. Čustva so živa. Pri virtualnem koncertu ne bom videla ljudi, ne bomo se mogli dotakniti. Vseeno bom naredila vse, da bi se začutili."

Opus Josipe Lisac šteje več kot 20 albumov, številne njene glasbene izvedbe so ponarodele. Prejela je več glasbenih nagrad porin, leta 2020 tudi za življenjsko delo.

Zdi se ji, da nam manjka humora, šaljivosti in smeha. "Mogoče pa vse to virtualno ni tako slabo." Razmišlja tudi o zdravju. "Jaz sem se že pred tem izmikala ljudem in nosila masko, da se ne bi prehladila. Ljudje so bili v gručah na zabavah in prišli prehlajeni, pa sem bila kot policistka: Poslušajte! Ste vi prehlajeni? Zakaj ste pa potem prišli?! To je nevljudno, neodgovorno, nepotrebno in nemoralno."

Gašper Andrinek