Frekvenca X

Astrofotografija za telebane

Rory Griffin, angleški astrofizik, o tem, kako potovati po vesolju kar z domačega balkona ali s strehe

moon 04 04 20
foto: Rory Griffin

Pred vami je Fotografski vodnik po galaksiji ali pa bolje kar Astrofotografija za telebane. Skupaj se bomo učili o tem, kako potovati po vesolju kar z domačega balkona ali strehe. Svoje iznajdljive in predvsem zelo cenovno dostopne astrofotografske rešitve pa bo z nami delil angleški astrofizik Rory Griffin – Astrobiscuit.

V nadaljevanju pa velja previdnost, zato opozorilo:

"Čeprav so končni posnetki čudoviti, je astrofotografija verjetno najbolj trapast hobi v vesolju. Je zelo težavna, vse gre lahko narobe in po neprespani noči, polni nastavljanja, servisiranja in iskanja napak, pogosto ostanem praznih rok."

"Na živce mi gredo oblaki, dež, svetlobno onesnaženje in nedelujoča oprema. Je pa res, da se včasih, ampak res včasih, vse poklopi in ujamem prizor, ki ga pred mano ni videl še nihče. Fotoni, ki so potovali na desetine milijonov let, dosežejo moj teleskop in veselje je neizmerno. A opozarjam, da se to zgodi zelo redko. Verjetno je potrebna tudi prava mera mazohizma, ki jo sam očitno imam." – Astrobiscuit

Če vas to ni odvrnilo, potem srečno! Potrebujete še tople rokavice, termovko planinskega čaja in takšno glasbeno spremljavo.

Spodnje fotografije so nastale z zelo dostopno opremo, nekatere le z uporabo pametnega telefona in daljnogleda.