Ne najpomembnejša, vsekakor pa zanimiva dejstva za zvedave poslušalce, ki morajo izmed petih trditev izbrati napačno. Tokrat o številu pi, pred skorajšnjim zaznamovnjem dneva pi

Ne najpomembnejša, vsekakor pa zanimiva dejstva za zvedave poslušalce, ki morajo izmed petih trditev izbrati napačno. Tokrat o številu pi, pred skorajšnjim zaznamovanjem dneva pi

Izmed spodnjih trditev poiščite napačno.

1. Izračun števila Pi-ja je omenjen celo že v Svetem pismu: S pomočjo oltarja v Salamonovem temlju je pi izračunan pri številu 3.

Trditev je resnična

2. Ameriška vesoljska agencija NASA pri svojih izračunih uporablja do največ 15 decimalk števila pi. Pri (denimo) računanju obsega zemlje to pomeni napako, ki je 10 tisočkrat manjša od debeline človeškega lasu.

Trditev je resnična

3. Znana angleška glasbenica Kate Bush je na svojem osmem albumu izdala pesem, kjer v refrenu recitira število pi do stote decimalke natančno.

Trditev je izmišljena

4. V pi-jevščini so napisani celo romani. Gre pa pri tem postopku za pisanje poezije (piezije) ali proze, ki temelji na tem, da se vsaka naslednja beseda po številu črk ujema z vsako naslednjo decimalko števila pi.

Trditev je resnična

5. Pi imenujemo tudi Ludolfovo število. Ludolf van Ceulen je bil nemško-nizozemski matematik, ki je leta 1600 izračunal pi na 35 decimalk. V svoji oporoki pa je izrecno zahteval, da mu življenjsko delo vklešejo v nagrobni kamen. In so mu ga.

Trditev je resnična

Tadej Košmrlj, Uršula Zaletelj