Petra Kos Gnamuš o sporočilih protestnikov, odzivih vlade, o poteku cepljenja, pa tudi o volilnih uspehih koroških Slovencev na lokalnih volitvah in razpoloženju med Avstrijci po enem letu epidemije.

V 18. vzporedniku gledamo proti Avstriji, kjer se število novih okužb spet povečuje, povečuje se tudi pritisk na bolnišnične kapacitete. Hkrati s tem pa so na Dunaju prejšnji konec tedna doživeli napete proteste 20.000 nasprotnikov vladnih ukrepov za zajezitev epidemije, ki so se jim pridružili tudi nekateri desničarski politiki. S Petro Kos Gnamuš smo razmišljali o sporočilih protestnikov in odzivih vlade. Ponekod v Avstriji so ukrepi res strogi: "Nekje morajo prebivalci celo ob izstopu iz svojega mesta pokazati negativni izvid testa."

Naša dunajska dopisnica pa poroča tudi o poteku cepljenja ter iskanja pomoči v Izraelu, pa tudi o volilnih uspehih koroških Slovencev na lokalnih volitvah in razpoloženju med Avstrijci po enem letu epidemije.

"Protesti postajajo vse bolj množični in vse bolj nasilni. Protestniki se ne strinjajo z ukrepi, ki jih je uvedla vlada v boju z epidemijo. Tudi v prihodnjih tednih lahko pričakujemo proteste, ki pa jih nekateri že politično izrabljajo."

Miha Švalj