V kriznih časih je naša posebna skrb posvečena otrokom. In ena največjih nevarnosti, ki prežijo nanje, so neprimerne vsebine, do katerih lahko po naključju ali pa celo hote dostopajo med vsemi temi urami, preživetimi pred računalniškimi ali televizijskimi ekrani. Danes bomo opozorili na vsebine, ki še niso v fokusu staršev in niso regulirane ter kot take še niso razumljene kot neprimerne za naše otroke – kljub temu pa so lahko dostopne in sposobne duševni razvoj vašega otroka nepovratno zavreti. V okviru naše redakcije se je oblikovala posebna skupina, ki predlaga dopolnitve starševskega nadzora …

Opozarjamo na neprimerne vsebine, ki prežijo na otroke in še niso v fokusu staršev in niso regulirane ter kot takšne niso razumljene kot neprimerne za naše otroke

V kriznih časih je naša posebna skrb posvečena otrokom. In ena največjih nevarnosti, ki prežijo nanje, so neprimerne vsebine, do katerih lahko po naključju ali pa celo hote dostopajo med vsemi temi urami, preživetimi pred računalniškimi ali televizijskimi ekrani. Danes bomo opozorili na vsebine, ki še niso v fokusu staršev in niso regulirane ter kot take še niso razumljene kot neprimerne za naše otroke – kljub temu pa so lahko dostopne in sposobne duševni razvoj vašega otroka nepovratno zavreti. V okviru naše redakcije se je oblikovala posebna skupina, ki predlaga dopolnitve starševskega nadzora …

Poglejmo torej; nasilje, slab jezik, pornografija. Vse te vsebine so le klik stran in tako starši kot ustanove in specializirane organizacije se vsak dan trudimo, da otrok ne pride v stik s temi, zanj potencialno pogubnimi vsebinami. Seznam je dolg in zavržen, a žal ne popoln. Tako danes predlagamo, da damo na seznam za otroke neprimernih vsebin tudi vse prenose, ali posnetke ali poročila, ki prihajajo na splet, ali televizijske programe iz slovenskega parlamenta. Nedavni prepir med poslancem in predsednikom vlade je prepričal še zadnje skeptike, da je treba za dobro otrok prenose iz parlamenta v prihodnje opremiti z naslednjim zapisom

Pozor; predvajana programska vsebina je neprimerna za otroke, mlajše od osemnajst let, zato predlagamo ogled v spremstvu staršev ali skrbnikov.

Opozorilo bi se moralo na tretjem parlamentarnem programu s petnajstminutnimi presledki vrteti pred sejami delovnih teles, med rednim zasedanjem državnega zbora pa bi morali interval skrajšati na deset minut. Le na ta način bi otroke in mladostnike zaščitili pred neprimernimi prizori, ki jih je moč videti v parlamentu.

In še pojasnilo ukrepa.

Po Sloveniji kroži stereotip, da so poslanci odraz nas samih. Da so miniaturna Slovenija, ki vse svoje napake, frustracije, cinizem, moralno izprijenost, pritlehnost in provincialnost združi v parlamentu. Se pravi, da so poslanci le ekstrahirano slovenstvo in da je parlament ogledalo nas samih. V skupini, ki predlaga uvedbo opozorila pred parlamentarnimi vsebinami, se s tem ne strinjamo. Prvič; tudi če Slovenci smo takšni, kot se rišemo v parlamentu, je treba na neki točki to patologijo prekiniti; kar je mogoče le tako, da otrokom preprečimo prevzemanje zavržnega vzorca obnašanja. Otrokom moramo odtegniti vzornike in tako prekiniti vzorec obnašanja, čemur pravijo v razvojni psihologiji "Trnuljčičin fenomen".

Drugič; po demokratični teoriji bi morali biti predstavniki ljudstva najboljše, kar to ljudstvo premore … Po našem svetem prepričanju pa poslanci niso niti povprečje tega naroda, temveč so njegovo podpovprečje. Nikjer v prostolebdeči javnosti ni toliko žalitev, cinizma, laži, sprenevedanja, manipulacij in temnih duš, kot jih je v parlamentu. Da so to zapakirali v »politiko, kot umetnost možnega«, je samo izraz njihove nemoči …

V parlamentu smo obsojeni na popačen govor, ki ga nekateri napačno imenujejo "narečje", na sveto preproščino, antiintelektualizem, neduhovitost in namerno ustvarjanje izrednih situacij. Zaradi vseh naštetih razlogov se zavzemamo za opozorilo pred vsakim poročilom iz parlamenta, ki bo staršem omogočilo, da svoje otroke primerno zaščitijo.

Ampak če že razmišljamo na to temo, si dovolimo še korak dlje. Čemu zaščititi le otroke? V skupini menimo, da so v nevarnosti tudi starejši ljudje, ki so bili ali vzgojeni ali šolani v drugačnem moralnem okolju in so enostavno nepripravljeni na to, da so jim popačene vrednote podajane na legitimen način. Ker se sliši zapleteno, bomo pojasnili na primeru …

Zadnjič je obrambni minister bojevito vzkliknil, da se bo morala javnost že enkrat navaditi, da so tudi kristjani del družbe. S tem je poudaril, da je kristjan in s tem je zaščitil drugega kristjana in kolega ministra, ki ga obtožujejo korupcije. Zdaj: moralno nedolžen človek zaploska takemu pogumu, mi pa smo mnenja, da bi morala biti pod Toninovo izjavo v vseh medijih pasica z naslednjim opozorilom:

Pred uporabo natančno preberite navodilo. O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Čemu opozorilo? Na prvi pogled je izjava moralno neoporečna – celo pravičniška. Tonin se bori za javno besedo in družbeno vlogo kristjanov, ki po njegovo bivajo na obrobju, kot so bivali v času Petrove Cerkve. Ampak gre za manipulacijo, zaradi katere je potrebno pod izjavo gornje opozorilo. Matej Tonin je kristjan in hkrati je tudi obrambni minister. Minister tisočih, ki s prstom na sprožilcu čakajo, kdaj in kje bodo koga poslali k stvarniku. In temu istemu Toninu-kristjanu njegov osnovni moralni zakonik zapoveduje "ne ubijaj" kot eno temeljnih vrednot. In ta kristjan Tonin je s svojim pravičniškim twittom branil drugega kristjana Cigler Kralja, ki je kanaliziral eno malenkost za frende in družino, ob tem pa pozabil na kakšno od ključnih božjih zapovedi.

Zaradi takšnega moralnega zvitorepstva, ki ga je nekoliko težje izslediti, naša skupina predlaga opozorilo, ki naj kot pasica teče med parlamentarnimi vsebinami tudi v zaščito odraslih, ki so bili ali vzgojeni ali pa so jim blizu drugačna moralna načela od tistih, ki jih je ponotranjila slovenska politika.

Naša skupina ima na zalogi še nekaj predlogov, kje in kako bi morala biti v javnosti predstavljena opozorila pred pogubnim vplivom parlamentarne politike na zdravje državljanov.

Ob avtocestah bi morali biti veliki plakati, na katerih bi pisalo:

Minister za zdravje opozarja: čezmerno uživanje slovenske parlamentarne politike lahko škoduje zdravju in lahko vodi do resnih zdravstvenih zapletov.

A dokler je zdravstveni minister vzrok in poledica v isti osebi, takšni plakati ne bi imeli večjega smisla.

Marko Radmilovič