Košarkarji, ki so preboleli covid-19, lahko trenirajo s soigralci, se z njimi prerivajo in se skupaj celo tuširajo, tudi če test še vedno pokaže, da so pozitivni. Ne smejo pa prek državne meje.

Mednarodna in domača športna tekmovanja se vrstijo kljub težavam, ki jih povzroča epidemija. Športni navdušenci so veseli, da jim ostaja ta vrsta razvedrila. Mnoge tekme so prestavljene zaradi okužb igralcev, se pa vsi trudijo, da bi izpeljali čim več lig in prvenstev.

V skrbi za zdravje in v množici predpisov pa prihaja tudi do nelogičnih in celo absurdnih situacij. Tako moštvo Krke konec tedna ni moglo na tekmo v Bosno in Hercegovino, ker so bili trije prekuženi košarkarji še vedno pozitivni na testu koronavirusa.

Športniki lahko deset dni po okužbi, če nimajo več simptomov, pridejo v družbo, med ljudi, v trgovino, lekarno. Po pravilih Evrolige in Evropskega pokala morajo pred vrnitivjo na treninge in tekme opraviti zdravniški pregled vključno z EKG ter ultrazvokom. V Jadranski ligi Aba ta pregled ni potreben. Košarkarji lahko trenirajo s soigralci, se z njimi prerivajo, znojijo in se skupaj celo tuširajo, tudi če test še vedno pokaže, da so pozitivni. Lahko tudi igrajo tekmo v svoji državi. Ne smejo pa prek državne meje.

To je razburilo ameriškega košarkarja v moštvu Zadra Chinanuja Michaela Onuakuja, ki je tvitnil: "Kako so lahko prestavljene tri tekme, ker je soigralec pozitiven na koronavirus, mi pa še vedno treniramo z njim!"

Policisti na mejah pojasnjujejo, da je "za prehod meje brez problemov dejansko potrebno imeti negativni izvid PCR ali hitrega testa." Na slovenski državni meji, niti regionalni, niti občinski - ne velja nobeno potrdilo o prekuženosti. Ne potrdilo o preboleli bolezni covid-19 in ne potrdilo o protitelesih. Čeprav najbolj zanesljivo dokazujeta, da oseba ne more okužiti nikogar.

Drugačna pravila kot na državni meji, pa veljajo v protokolih regionalne košarkarske lige, kjer sledijo zdravstveni stroki – in trije pozitivni novomeški košarkarji, ki so že preboleli covid-19, bi lahko nastopili na tekmi, če bi lahko nanjo pripotovali.

Franci Pavšer