Sopotnica

Hrana ne sme biti sredstvo kontrole in nadzora

Karin Sernec je psihiatrinja in psihoterapevtka, ki že vrsto let dela na čelu Enote za motnje hranjenja na Univerzitetni psihiatrični kliniki v Ljubljani

karin sernec
foto: Val 202

"Starše vedno sprašujem, kaj je tisto, kar da otroku občutek varnosti? Njihovi odgovori pa so v večini prijaznost, nežnost, razvajanje, zaupanje. In vse to je res, ampak ključna je jasna struktura in meje. To pa je predvidljivost. Če otrok lahko predvideva, kakšne bodo posledice njegovih vedenj, potem je popolnoma varen, ker ve, da če ga bo polomil, kazen ne bo krivica, ker je bila že vnaprej dogovorjena."

Dr. Karin Sernec razume, da ima lahko laična publika glede cepiva dvome in da vanj ni prepričana. Strinja se tudi, da so dvomi zaželeni, dvomov strokovnega kadra pa ne razume: "O strahu govorimo takrat, ko vemo česa nas je strah, pri anksioznosti pa ne moremo pojasniti, zakaj strah. In prav cepljenje je ta anksioznost. Najboljše zdravilo je, da ugotovimo, kaj je primarni izvor strahu. In ta strah, bomo ugotovili, ni prav nič povezan s cepljenjem."

"Da lahko na kaj vplivamo, je potrebna kritična masa skupnega mišljenja, čutenja in prepričanja za dobrobit vseh. Za to pa so potrebni pogum, načelnost, pripravljenost izreči in izpostaviti svoj glas."