80 dni, 6 ur, 15 minut in 47 sekund. Toliko časa je za jadranje okoli sveta na sloviti regati VANDEE GLOBE za približno 24 000 navtičnih milj, torej približno 44 000 kilometrov, potreboval Charlie Dalin, Francoz, ki je prvi prišel nazaj do izhodišča v francoskem departmaju Vendee. Pa ni zmagal, končni zmagovalec je prav tako Francoz Yannick Bestaven, ki je imel 10 ur in 15 minut časovnega bonusa zaradi pomoči pri reševanju tekmeca, čigar plovilo se je ob udarcu velikega vala razpolovilo in potopilo v razburkanem morju. Med zmagovalci pa je tudi slovensko znanje. Agencija republike Slovenije za okolje je namreč boter navigacijskega sistema za načrtovanje optimalne poti plovil na morju DORADO ROUTING, ki ga je zasnoval meteorolog Jure Jerman. Gre za navigacijo, ki jadralcem predlaga na videz mogoče daljšo pot, seveda glede na milje, ampak najhitrejšo glede na smer in moč vetra ter vremenske nevšečnosti.

Na ARSO so razvili navigacijski sistem, ki jadralcu omogoča načrtovanje optimalne poti ob upoštevanju meteoroloških in oceanografskih podatkov

Svetovna regata, ki poteka na vsaka štiri leta in jo v jadralskem svetu in državah z daljšo pomorsko tradicijo jemljejo kot na primer Tour de France v svetu kolesarstva ali formulo 1 v avtomobilizmu je letos trajala osemdeset dni, šest ur, petnajst minut in sedeminštirideset sekund. Toliko časa je za jadranje okoli sveta na sloviti regati Vendee Globe za približno 24 000 navtičnih milj, torej približno 44 000 kilometrov, v deveti izvedbi regate potreboval Francoz Charlie Dalin, ki je prvi prišel nazaj do izhodišča v francoskem departmaju Vendee. Pa ni zmagal, končni zmagovalec je prav tako Francoz Yannick Bestaven, ki je imel deset ur in petnajst minut časovnega bonusa zaradi pomoči pri reševanju tekmeca, čigar plovilo se je ob udarcu velikega vala razpolovilo in potopilo v razburkanem morju pri Rtu dobrega upanja na jugu Afrike.
Med zmagovalci pa je tudi slovensko znanje – Agencija republike Slovenije za okolje  je namreč boter navigacijskega sistema za načrtovanje optimalne poti plovil na morju Dorado routing, njegov oče pa Jure Jerman. Spletno aplikacijo, ki je uporabnikom omogočala dostop do storitev preko satelistke povezave je razvil hrvaški partner Five Agency.

Aleš Smrekar