Ime tedna

Pomembno je, da zna dijak razmišljati in ločiti znanje od neznanja

Ime tedna je Darinka Martinčič, ravnateljica Srednje šole tehniških strok Šiška, kjer so s projektom Dokažimo se, pokažimo se dijake spodbujali v podjetniškem razmišljanju

Darnika Zalokar Martinčič
Darinka Martinčič Zalokar
foto: SŠTS Šiška

"Ta glas danes ni bil zame, to je bil glas za vse učitelje, vse ravnatelje, vse zaposlene po šolah, predvsem pa glas za vse naše zlate mladostnike, ki danes preživljajo čas, kot ga," se je ob začetku pogovora za naziv Ime tedna zahvalila Darinka Martinčič Zalokar, ravnateljica Srednje šole tehniških strok Šiška. S projektom Dokažimo se, pokažimo se so dijake spodbujali v podjetniškem razmišljanju in jim tudi med epidemijo približali poklicne priložnosti. Projekt je namenjen tudi spodbujanju in promociji tehniških poklicev na srednješolski ravni. 

"Dijaki so reševali dve vrsti izzivov. Gre se za tehniške in podjetniške izzive. Podjetja so postavila čisto konkretne izzive, recimo Pivovarna Laško Union je postavila izziv, kako narediti tekoči trak, da se ne bodo pločevinke na traku prevrnile, ko bo trak tekel."

Darinka Martinčič Zalokar je mnenja, da trenutni dijaki ne bodo zaradi epidemiološke situacije in dolgotrajnega šolanja na daljavo nič manj zaposljivi, kvečjemu bodo še bolj: "To izkušnjo, ki jo sedaj doživljali, tega niso doživljali nobeni dijaki zadnjih 100 let. Če bomo znali to zgodbo prav obrniti, bomo imeli bolj zanesljive in samostojne bodoče zaposlene. Zato, da bodo znali in bodo usposobljeni, pa bomo poskrbeli, to šole zmoremo."

"Ali je danes rdeča ali bela, je nepomembno. Pomembno je, da zna dijak razmišljati, se vključiti, da zna poiskati informacijo, da zna povezati in da zna presojati, kaj je pomembno in kaj je nepomembno in ločiti znanje od neznanja. To so formule, ki danes štejejo tudi na srednješolskem področju."

Pravi, da je danes ključno razumevanje tehnike, saj živimo v tehnološko razvitem svetu. Velikokrat reče, da je to le še eden izmed jezikov: imamo materni, tuji in tehniški jezik. In prav slednjega bomo mogli znati, če bomo želeli v času, ko tehnika prevladuje na vseh področjih, biti aktivno vključeni v življenje.

"Mladostniki so zlata vredni. In teh pohval, tega manjka. Mladostniki so naša bodočnost. Mi imamo že precej izpete zgodbe, med tem ko mladi nosijo energije, od katere bomo mi živeli oz. že živimo."

Kandidata sta bila še:

Rezultati

Loading ... Loading ...

Gregor Vračko, kuharski šef iz Hiše Denk v Zgornji Kungoti, ki so ga pri enem od najvplivnejših gastronomskih vodnikov na svetu, francoskem Gault & Millau razglasili za chefa leta 2021 v Sloveniji. (Pošljite SMS s ključno besedo VAL1 na 1919).

Marko Bonač, direktor Arnesa, kjer so njihovi strokovnjaki razširili Arnesovo superračunalniško gručo in tako sistem, ki je uporabnikom na voljo že od leta 2009, nadgradili v najzmogljivejši superračunalnik v Sloveniji. (Pošljite SMS s ključno besedo VAL2 na 1919).

Za poslani SMS smo še posebej hvaležni, saj tako prispevate tudi 1 € za socialno ogrožene otroke. Vsa zbrana sredstva namreč namenjamo projektu Botrstvo v Sloveniji, ki pomaga otrokom v hudih finančnih in socialnih stiskah. Vse pomembne informacije o projektu, so zbrane tukaj. Kako seštevamo glasove, smo zapisali v pravilih glasovanja. Ime tedna postane kandidat z najvišjim seštevkom glasov poslušalcev v eter, s SMS-i in deležem glasov na spletni strani (največ 10).