Aktualno

Zložljive smuči za lažje osvajanje zahtevnih terenov in preprostejše potovanje

Elanova prebojna inovacija je menda najbolj pozornost vzbujajoča v 75-letni zgodovini podjetja. Koliko znanja, prilagajanja in stranpoti je bilo potrebnih zanjo?

Vinko Avguštin, Leon Korošec
Vinko Avguštin in Leon Korošec
foto: Aleš Smrekar

Begunjski Elan je 24. septembra 2020 praznoval 75 let obstoja in že takrat smo ob obujanju vseh dosežkov slovenske tovarne smučarske opreme, ki je v tem času postala pomembna globalna športna znamka, naštevali revolucionarne dosežke. Od včeraj pa je na tem spisu še en izdelek, ki naj bi spremenil način dojemanja smučanja in omogočil še več užitka v gorah. Predstavili so prve zložljive vsestranske carving smuči na svetu, ki so jih poimenovali Voyager in naj bi spremenile prihodnost smučanja.

"Smučka, ki ti olajša pot do smučišča, ki ti olajša pot domov, ki ti olajša spravljanje smučarske opreme in ob tem brezkompromisno naredi tisto, kar danes vrhunska smučka mora, nudi izjemne vozne lastnosti." - Leon Korošec, direktor zimske divizije v Elanu

Voyager je smuča za smučarske navdušence, ki živijo dinamičen življenjski slog, z njo pa naslavljajo tudi smučarje, ki živijo v mestih: "London, Amsterdam, New York, Tokio … To so svetovne metropole, v katerih biva tudi dovolj številčna smučarska populacija, ki bodo posegali po Voyagerju. Verjamemo, da jim tudi finančne zmožnosti to omogočajo," dodaja Leon Korošec. 

"Težave so že pri samih materialih. Izbirali smo materiale, ki obdržijo svojo žilavost tudi pri temperaturah pod lediščem, termično stabilnost, da so sposobni prenašati vse te sile, ki jih takšna smučka zahteva. Misliti smo morali na mnogo stvari, tudi na sistem za zaklepanje. Sistem mora biti dovolj skrit, da je varovan pred poškodbami, ampak istočasno zelo dostopen za enostavno rokovanje s takšno smučko." - Vinko Avguštinčič, vodja razvoja

Taka inovacija se gradi po korakih. Lomile se niso toliko, smo imeli pa druge tehnične probleme. Smučka je drugačna od klasične carving smuče in ponuja nove možnosti, zato v Elanu verjamejo, da bo trg spoznal priložnost, ki jo taka smučka ponuja in jo bo sprejel. 

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družabna omrežja (Twitter, Facebook, Instagram, YouTube...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikom.

S pritiskom na "v redu" se strinjate z uporabo piškotkov! Več o piškotkih