Kot kaže se postopno ugašanje dolgoletnih paradnih konjev iz nabora študentskih združenj in zavodov pod okriljem Študentske organizacije Univerze v Ljubljani nadaljuje … Najbolj je na udaru Radio Študent. Sredstva ŠOU sicer predstavljajo zgolj še slabo četrtino vseh sredstev za njegovo delovanje, a njihova odtegnitev ogroža celotno strukturo financiranja, ki izhaja iz sofinanciranja številnih domačih in evropskih projektov. Letos naj sredstev ŠOU sploh ne bi prejeli. 

Ana Kandare, direktorica Radia Študent, komentira spopad z novimi grožnjami z ukinitvijo financiranja

Postopno ugašanje dolgoletnih paradnih konjev iz nabora študentskih združenj in zavodov pod pokroviteljstvom Študentske organizacije Univerze v Ljubljani (ŠOU) se nadaljuje. Najbolj je na udaru Radio Študent. Sredstva ŠOU sicer predstavljajo samo še slabo četrtino vseh sredstev za njegovo delovanje, a njihova odtegnitev ogroža celotno strukturo financiranja, ki izhaja iz sofinanciranja številnih domačih in evropskih projektov. Letos naj sredstev ŠOU sploh ne bi prejeli. Kot opozarja direktorica Radia Študent Ana Kandare, se "z našega vidika zdi, da smo močnejši kot kadar koli prej. Relevantnost Radia Študent se bolj kot kadar koli prej kaže tukaj in danes".

"Pri tistih, ki ne razumejo koncepta in vrednosti neodvisnega medija v današnjem času, relevantnost velja zelo malo. To, kar se zdaj dogaja, je klasična zgodba, ki napoveduje komercializacijo in razkroj javnega interesa na področju medijev."

Spomnimo, da je ŠOU takrat zagrozil prvemu neodvisnemu študentskemu radiu v Evropi, da bodo koronsko prilagojena sredstva za delovanje Radia Študent, ki je leto poprej že zašel v "abrahamovska" leta, upadla že pod mejo preživetja tega javnega medija. Izkazalo pa se je, da vsega le ni bila kriva koronska šiba. Sredstva iz študentskega proračuna so se zmanjševala že zadnjih osem let; do lanskega upada, ko so se na koncu vendarle dogovorili za samo polovico tistih iz leta 2012. To pomeni padec z 230 tisoč evrov na 120 tisoč evrov letno.

"Mi se bomo borili z vsemi kremplji, prepričani smo, da v tem boju nismo sami. Danes smo sporočili javnosti, da ne gre za umanjkanje financiranja od ŠOU, ampak za popolno demontažo Radia Študent."

Pri ŠOU svoje odločitve niso želeli komentirati.

Damjan Zorc