Nedeljski gost

V Gambiji ura ne obstaja

Brita Krebs je humanitarka po srcu, ki brez javne prepoznavnosti skrbi za revne Gambijce, z malenkostmi, ki znajo biti v najmanjši afriški državi velike kot Triglav

DSC_483022
foto: Val 202

Brita Krebs je slovenska humanitarka v afriški Gambiji. Zaradi različnih življenjskih prigod in nezgod je zaživela z več imeni. Brez pustnih mask je že bila Jelka, Brina in mama Minty. V Gambijo je prišla na povabilo prijateljice, ki je bila tam na dopustu, se v državo zaljubila in tam ostala. Nekaj takega se je zgodilo tudi njej.

"Tam sem spoznala skupino New school, ki jo sestavljajo mladi, večinoma sirote od 15 do 40 let. Med sabo so se povezali in si pomagali v kontekstu osnovnega preživetja. Delajo glasbo in polagajo ploščice. Ti otroci so me z navdušenjem sprejeli kot idejno vodjo."

Enega večjih problemov v Gambiji predstavlja tudi pridobitev poklica. Obvezno vajeništvo je drago, zanj je potrebno plačati in tega denarja ni. Zato je Brita Krebs Gambijce naučila peči kruh in pecivo, marmelado so skuhali iz indijskih oreščkov. V Gambiji je s skupino mladine ustvarili neke vrste šolski bife. Tudi slovensko znanje prve pomoči presega znanje lokalnega zdravnika. Brita Krebs pravi, "da si ljudje v Gambiji delijo vse."

"V Gambiji, kamorkoli boš prišel, boš dobil hrano. Če ni kosila, si bomo delili ples ali petje. Ne bomo jokali tako kot Slovenci. Tam dobiš občutek hvaležnosti za vsak kozarec vode, ker ni tako samoumevna, kot je pri nas."