Dolly Parton, pevka, tekstopiska in igralka je tekom svoje kariere napisala več kot 3000 skladb, 12 jih je doseglo prvo mesto na lestvicah. Je tudi humanitarka, lastnica radijske in TV postaje, modnih hiš, restavracij, zabaviščnega parka. Ameriška revija Wall Street jo je uvrstila med 50 najvplivnejših žensk na svetu, prejela je nagrado Grammy za življensko delo, po njej pa so tudi poimenovali prvo klonirano ovco Dolly. 

O pevki, tekstopiski, igralki, poslovnici, humanitarki in pionirki uveljavljanja ženskega glasu v industriji, ki so ji vladali moški

Dolly Parton, pevka, avtorica besedil in igralka, je v svoji karieri napisala več kot 3000 skladb, 12 jih je doseglo prvo mesto na lestvicah. Je tudi humanitarna delavka, lastnica radijske in TV- postaje, modnih hiš, restavracij, zabaviščnega parka. Ameriška revija Wall Street jo je uvrstila med 50 najvplivnejših žensk na svetu, prejela je nagrado grammy za življenjsko delo, po njej pa so tudi poimenovali prvo klonirano ovco Dolly. 

Z verzi, kot sta "samo zato, ker sem svetlolasa, še nisem neumna" in "moje napake niso hujše od tvojih, ker sem ženska" je že zelo zgodaj zagovarjala enakost med spoloma. V obdobju, ko se je od žensk pričakovalo, da se vedejo in oblačijo po določenih družbenih merilih, se je sama okrasila z velikanskimi lasuljami, kričečimi ličili in pomenljivimi kostumi. Navdih zanje je dobila pri prostitutki iz Tennesseja. Ženstvenosti za prihodnje generacije ni na novo opredelila le s svojim videzom, temveč tudi z besedili. V njih je pogosto v središču prav ženska, njeno razmišljanje in doživljanje sveta. 

"Saj vem, da sem videti čudna in umetna, a sem v resnici popolnoma iskrena." 

Čeprav so jo v vsej karieri povezovali in spraševali, ali je pripadnica gibanja za enakost spolov, ali je feministka, ali je politično opredeljena, Dolly Parton nikoli ni dala jasnega odgovora. Tudi to je eden izmed razlogov, zakaj ima v svoji zvesti množici podpornikov in oboževalcev tako veliko pripadnikov različnih subkultur. Je tudi oseba, ki najmanj razdvaja Američane. Ta podatek je bil omenjen v podkastu Dolly Parton`s America. Podkast opisuje tudi izkušnjo obiska njenih koncertov: označujejo jo za prostor, v katerem izginejo vsi predsodki, saj glasba Dolly Parton združi ljudi vseh barv, veroizpovedi, spolnih usmerjenosti in drugih prepričanj.

Katja Stojnič