Dr. Mojca Matičič odgovarja na vprašanja glede angleške različice virusa Sars-Cov-2 in o razliki med zanesljivostjo z naravno zaščito po preboleli bolezni in med tisto, ki jo ustvari cepivo.

Dr. Mojca Matičič, infektologinja in vodja klicnega centra za informacije o koronavirusu, izpostavlja, da je v Sloveniji virus prebolelo približno 600.000 ljudi, ne moremo pa zaradi tega izključiti možnosti ponovne okužbe.

"Ocenjujemo, da je verjetno okoli 25 odstotkov populacije prekužene po naravni poti. Ljudje zbolevajo z različnimi simptomi in znaki. V Sloveniji zbiramo podatke ob ponovnih okužbah, podatek iz Infekcijske klinike je, da imamo trenutno najverjetneje pet takih oseb, ki so bile ponovno okužene. Med njimi sta dva zdravstvena delavca, ki sta bila rutinsko testirana in jima je bila ponovno odkrita okužba po mesecih brez bolezenskih simptomov, drugi je kronični pljučni bolnik, ki se zdaj sooča z zelo hudim potekom bolezni."

 

Pomembno se je zavedati, da ni nekega pravila, kako poteka ponovna okužba. "Vzorca, kako bo izgledala ta druga okužba nimamo." Več kot 50 odstotkov ljudi lahko širi okužbo naprej. Glavni vir so brezsimptomni ljudje. Poleg angleške različice virusa Sars-Cov-2 poznamo še brazilsko in južnoafriško. 

"Za novi sev vemo, da je njegova prenosljivost zelo velika, z naravnimi protitelesi očitno ne bomo uspeli, najverjetneje bomo s cepilnimi."

 

"Cepivo je tu in cepivo še prihaja,"  pove Mojca Matičič, ki upa, da bo cepiva vedno več. "Dokler ne bomo s cepivom naredili čredne imunosti, moramo zdržati. Ljudje se moramo ravnati po besedi TRUMP: T kot testiranje v epidemiološke namene, R  kot razdalja, U kot umivanje rok, M kot maske in P kot prezračevanje, ne pozabite na to."

 

Mitja Peček