Po Evropi se je delež hibridnih in tudi električnih vozil občutno povečal, mi pa smo s Hrvaško povsem na repu razpredelnice, pri nakupu se ne obnašamo premišljeno in racionalno.

Preizkusimo osvežena modela Peugeot 3008 in 5008 z izboljšanim sistemom nočne vidljivosti in prilagodljivim tempomatom. Pri prvem modelu je možen tudi hibridni pogon, približno 59 kilometrov električne avtonomije.

Raziskave potrjujejo, da se večina Slovencev vozi tako in toliko, da bi zanje bile hibridne različice avtomobilov povsem primerne

Prodajni trendi po evropskih državah nam povedo, da se Slovenci glede na to, kako in koliko se vozimo, pri izbiri pogonskih možnosti ne obnašamo ravno racionalno in premišljeno. Po Evropi se delež hibridnih in tudi električnih vozil občutno povečuje, mi pa smo s Hrvaško povsem na repu razpredelnice. Čeprav smo Slovenci znani kot ljubitelji avtomobilov in jih še vedno mnogokrat kupujemo z očmi ali celo za oči drugih, pa "bo počasi le moral priti čas, ko bomo izbirali avto z računanjem, torej bolj racionalno," poudarja Andrej Brglez.

Karavanskim izvedbam avtomobilov se že nekaj časa ne piše ravno najbolje. Modni tokovi pač povzdigujejo različne križance in SUV-je, pa četudi za ceno manjšega prtljažnega prostora, ki je sicer bistvena prednost karavanov. A nekateri izdelovalci jih kljub vsemu še vedno kar uspešno spravljajo na ceste. Škodin Octavia Combi je gotovo eden takih avtomobilov, pri Volkswagnu pa so zdaj spet ponudili karavanskega Golfa ‒ to prav gotovo tudi nekaj pomeni. Fordov Focus v taki izvedbi je tudi privlačen, pa recimo Mazda6 in še kakšnega bi našli.

Nam je pred kratkim pot prekrižal Peugeot 308 SW. Priznati mu je treba kar nekaj dobrih lastnosti. Prva je seveda več kot 600-litrski prtljažni prostor; to ga uvršča med tiste pri vrhu. O pogonskem sklopu – 1.2-litrskem turbobencinskem trivaljniku s 96-imi kilovati moči – bomo rekli, da je zelo primeren, dovolj zmogljiv in prožen. Zelo odziven in ustrežljiv je tudi osemstopenjski samodejni menjalnik, ki smo ga že pohvalili pri nekaterih drugih modelih. S paketom GT dobimo vso opremo, ki jo dandanes pričakujemo, pomeni tudi več varnosti in udobja. Zdaj pri Peugeotu že kar nekaj časa uveljavljajo malce samosvojo ureditev voznikovega prostora; če vam t. i. i-Cockpit omogoča, da se za volanom dovolj udobno namestite, in če se strinjate s ceno tam nekje blizu 25 tisočakov, je tak 308 SW vreden resnega razmisleka …

Ostanimo v razredu, čeprav bi težko rekli, da je Renaultov Megane, ki nas je pred kratkim obiskal, namenjen voznikom, ki se ozirajo za Peugeotem 308 SW. Najprej nekoliko prenovljeni Megane, ki ga pri Renaultu imenujejo Berline, seveda ni karavanski in je za dobrih 20 cm krajši, prtljažnik za dobrih 200 litrov manjši, 1.3-litrski turbobencinski štirivaljnik pa je za dobrih 20 kilovatov zmogljivejši. Menjalnik je sedemstopenjski samodejni, dovolj elastičen in odziven, da omogoča tudi malo bolj dinamično vožnjo. Da gre za avtomobil, ki se rad tudi malo postavlja, nakazuje paket R.S. Line, ki prinese bolj športne sedeže in volan ter kup okrasja, ki poskrbi za privlačnejši videz, recimo odbijač, ki spominja na satovje, posebna platišča, zadnji spojler. Skratka gre za model, ki nas spomni, da je Megane še vedno v kondiciji, ob tem pa so ga tudi modernizirali, recimo vsa svetila so po novem LED, pa tudi kabino so osvežili. Vse se zdi nekako preglednejše. Prenova je Meganu torej dobro dela, s paketom opreme R.S. Line pa meri na ljubitelje, ki dajo več na videz avtomobila in jih manj skrbi, kam bodo zadaj sedeči zložili noge. Tak bogato opremljen Megane s pridihom športnosti se s ceno približa 30 tisočakom.

Pri Audiju predstavljajo križanci že skoraj dve tretjini celotne prodaje, med temi sta tudi modela Q2 in Q5, ki so ju zdaj posodobili. Svetila so po novem v LED tehniki, za doplačilo so lahko matrična. Obogatili so nabor asistenčnih sistemov. Pri večjem Q5 ni več vrtljivega stikala na sredinski konzoli, vgradili so na dotik občutljiv infozabavni zaslon. Najcenejši Q2 je tisti z 81 kilovatnim bencinskim litrskim trivaljnikom, ki stane dobrih 24 tisočakov. Pri Q5 pa je najcenejši tak s 120 kilovatnim dizlom, ki stane malo več kot 45 tisočakov.

Pri Fordu so razvejano ponudbo lahkih gospodarskih vozil, med katerimi model Custom predstavlja več kot dve tretjini prodaje, še dopolnili. Ford Custom v različicah trail in active se ponašata predvsem z zmogljivostjo in trpežnostjo, nova različica Transit Custom Trail z nekoliko bolj robustnim videzom ima tudi serijsko vgrajen novi diferencial z mehansko omejenim zdrsom. Različici Active modelov Transit Custom in Tourneo Custom sta opremljeni z elementi športnih terencev in tako še bolj primerni za vožnjo po manj prijaznih terenih.

Pred kratkim so nam novega Citroen C4 že pokazali od blizu, tudi električno različico, zdaj pa so pri PSA pripeljali še osvežena modela Peugeot 3008 in 5008. Najhitreje boste spremembo opazili, če peljeta proti vam, namreč opazno večja je maska hladilnika, sprednjim žarometom pa so dodane dnevne luči – podobno kot pri modelih 208 in 508. Pomembna je tehnološka prenova, omembe vreden je sistem za nočno vidljivost in prilagodljivi tempomat, ki omogoča samodejno zaustavitev in ponovno speljevanje. V večjem 5008 zdaj ponujajo tudi tretjo sedežno vrsto. V ponudbi sta dva bencinska in dva dizelska motorja, moči 96 ali 133 kilovatov. V modelu 3008 je možen tudi hibridni pogon – obljubljajo 59 kilometrov električne avtonomije. Najcenejši 3008 stane dobrih 24 tisočakov, 5008 pa je približno 3500 evrov dražji.

Prihodnji teden se uradno začne nacionalna preventivna akcija za ozaveščanje o tveganjih uporabe mobilnega telefona za volanom. Vi ga lahko odložite iz rok že takoj … In seveda, ne pozabite: v prihodnjih dneh bo na cestah spet več otrok.

Janez Martinčič