Poleg šol za otroke s prilagojenim programom so za nujno varstvo odprti tudi običajni vrtci. Zasedeni so tudi več kot tretjinsko, iz tedna v teden pa je staršev, ki otroke kljub koronakrizi pripeljejo v vrtec, več. S kakšnimi izzivi se soočajo slovenski vrtci, kakšna navodila so dobili od pristojnih ustanov, v kolikšni meri izvajajo svoje programe, tudi programe za otroke s prilagoditvami. O vsem tem v pogovoru s predsednico Skupnosti vrtcev Slovenije Janjo Bogataj. V Škofjo Loko, kjer je zaposlena v tamkajšnjem vrtcu, se bo odpravil Aleš Smrekar.

S kakšnimi izzivi se soočajo slovenski vrtci, kakšna navodila so dobili od pristojnih ustanov in v kolikšni meri lahko izvajajo svoje programe?

Poleg šol za otroke s prilagojenim programom so za nujno varstvo odprti tudi "običajni" vrtci. Zasedeni so tudi več kot tretjinsko, iz tedna v teden pa je staršev, ki otroke kljub krizi zaradi korone pripeljejo v vrtec, več.

Janja Bogataj, predsednica Skupnosti vrtec Slovenije pravi, da se bomo z okužbami še srečevali, zato je popolnoma nesmiselno, da si zatiskamo oči, češ da jih ne bo. "Dokler je razglašena epidemija, smo nekako vsi pripravljeni na to. Pomembno je le, kako uspešni smo pri prizadevanju, da se zavarujemo, in da ohranimo delujoč sistem."

"Vstopimo v zgodbo epidemije z roko v roki. Naj se manj išče kolateralna škoda in predvsem naj  se v tej epidemiji vidi človeka. Vse ostale se bo lahko rešilo, za človeški kapital pa bo potreben večji vložek v več generacijah."

Aleš Smrekar