Rok Ražman je doktor elektrotehniških znanosti, ki se je iz Ljubljane preselil domov v vas Gračišče in postal mladi kmet. Govori osem jezikov, ki jih zdaj vnovči pri delu s tujejezičnimi gosti.

Rok Ražman je doktor elektrotehniških znanosti, ki se je iz Ljubljane preselil domov v vas Gračišče in postal mladi kmet. Govori osem jezikov, ki jih zdaj vnovči pri delu s tujejezičnimi gosti

Rok Ražman je po izobrazbi doktor elektrotehniških znanosti. Doštudiral je na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, kjer pa je bil do nedavnega tam tudi zaposlen. A vsa leta bivanja, študija in dela v Ljubljani, je ohranjal stik z zemljo.

"Študentska leta imam v dobrem spominu, jih cenim in pogrešam, ampak danes, ko sem spet doma na vasi, tudi tega življenja ne podcenjujem. Ljubljana je metropola, tam imaš na voljo vse: od muzejev do prireditev, restavracij, trgovin. Na vasi si precej omejen, a sem v Ljubljani doživljal odtujenost ljudi. Ni bilo veliko pristnih stikov, medtem ko je na vasi to živo, čeprav manj kot v preteklosti. Smo pa kot velika družina, pozdravljamo se, ko se srečamo, tudi družimo. Zdaj seveda manj. Mi je pa lepo živeti v taki skupnosti."

Ni ga sram reči, da je kmet: "To je moj status, tako sem zaposlen in zavarovan, stigma ni več opazna," in dodaja, da če je bilo v času njegovih staršev in dedkov še močno prisotna, se danes izgublja. "Biti kmet je postala celo spodbuda, ljudje jih cenijo.“

Uršula Zaletelj