Jože Zalar je zbiratelj motorjev in starodobnikov, ki se je leta 2019 s sopotnikom Blažem Stefanijo v 80 let starem buicku podal na reli od Pekinga do Pariza.

Jože Zalar je zbiratelj motorjev in starodobnikov, ki se je leta 2019 s sopotnikom Blažem Stefanijo v 80 let starem buicku podal na reli od Pekinga do Pariza

"Sem tetoviran, vozim Harley-Davidsona in sem obrit. Videz ni vse, saj smo po drugi strani vsi humanitarci in gasilci, radi pomagamo. Ljudi ne moreš soditi po videzu, važna je duša," pravi Jože Zalar, zbiratelj motorjev in starodobnikov. Podobno misli o avtomobilih.

"Trend starodobništva gre v smeri, da se ohrani vozilo v prvotni obliki, ne da se denimo barva. Danes lahko iz nič poustvariš avtomobil iz leta 1915, kar tudi počnemo za snemanja filmov, a so to avtomobili brez duše. Natisneš ga lahko tudi na 3D tiskalniku, po domače povedano. A to ni to. Tudi najbolj cenjena so vozila, ki so originalna."

Jože Zalar se je leta 2019 s sopotnikom Blažem Stefanijo v 80 let starem buicku podal na reli od Pekinga do Pariza. Spominja se, kako se je avto sredi Mongolije ustavil in sta dvanajst ur čakala pomoč, pa kako sta zas ušla hudi nesreči v Rusiji.

Uršula Zaletelj