Psihologinja Marina Vodopivec pravi, da je neverbalna komunikacija zelo pomembna, saj se pri neskladju med govorico in govorico telesa bolj zanesemo na znake nebesedne komunikacije. "Naloga neverbalne komunikacije je, da pokažemo, kaj mislimo in čutimo. Ljudje vemo, da lahko svoja čustva malo odigramo ali jih maskiramo, ne pokažemo. Na to lahko delno vplivamo, v celoti pa ne, saj je del nebesedne komunikacije tudi podzavesten."

Kaj sporočamo s svojimi kretnjami, mimiko, držo, položajem rok ali rokovanjem? Kako se je spremenila neverbalna komunikacija z maskami in fizično distanco?

Psihologinja Marina Vodopivec pravi, da je neverbalna komunikacija zelo pomembna, saj se pri neskladju med govorico in govorico telesa bolj zanesemo na znake nebesedne komunikacije.

"Naloga neverbalne komunikacije je, da pokažemo, kaj mislimo in čutimo. Ljudje vemo, da lahko svoja čustva malo odigramo ali jih maskiramo, ne pokažemo. Na to lahko delno vplivamo, v celoti pa ne, saj je del nebesedne komunikacije tudi podzavesten."

Kako lahko razumemo prekrižane roke? Kakšno je primerno rokovanje? Katere neverbalne znake opazujemo pri sogovorniku?

Anketiranci:

"Opazujem gibe rok, obrazne izraze, kako se spreminja glas in kako stojijo, ali so obrnjeni proti meni z nogami."

"Jaz poznam to Stalinovo kretnjo, ki pomeni, da je oseba avtoritarna, diktatorska. Tako imaš prste skupaj. Ali pa, če se praskajo za ušesom, se mi zdi, da so v zadregi." 

"Če greva na kavo, kako sedi. Če je sključen, ima prekrižane roke in noge, je zelo neodprt."

"Oči, saj so duša. Če ti njega gledaš, on pa stran, pomeni, da noče komunicirati s teboj."

Tadej Košmrlj, Uršula Zaletelj