Galerija predstavlja raznovrstne umetnine. Če je radijska, pač zvočne. Valovska Galerija daje prednost pred kratkim predstavljenim glasbenim delom.

Če ena ni nobena, potem prva ni vsa

Slavni hiphopar Madlib ima zunaj svoj prvi album, bi se reklo. Sound Ancestors je definitiven, čeprav ga spremljajo pogojniki. Kako tudi ne, saj je kalifornijski producent, ki je nekoč tudi vneto rapal, ustvaril že vrsto izjemno zanimivih glasbenih del. Po večini pa je šlo bodisi za albume drugih izvajalcev bodisi za Madlibove številne kolaboracije. Nenanzadnje je arhitekturo opojnega in povečini instrumentalnega hiphop svežnja Sound Ancestors pomagal podpreti njegov britanski brat pod orožjem, raje orodjem Four Tet. Eden od Madlibovih svežih komadov je posvetilo svojemu nekdanjemu tesnemu sodelavcu J-Dilli.
Zanimiva bo reminescenca tudi na legendarni album Madvillainy, ki sta ga leta 2004 skupaj stvarila Madlib in pokojni MF Doom. Madliba bomo poslušali tudi lani svežem duetu s slavnim jazzovskim bobnarjem Karreimom Rigginsom, ki se imenuje Jahari Massamba Unit. Vmes se z enim svojiim skrajno posrečenim remiksom podviza tudi J-Dilla, Four Tet pa bo nujno poleg. In da ne pozabim tudi lanske Bandane, to je albuma naveze Freddie Gibbs+Madlib.
Med domačini se s funk-soul novostjo oglasi naš proslavljeni jazzovski trombonist, skladatelj in bandleader Žiga Murko. Zaznavni sledi bosta za sabo pustili tudi intervenciji zadrug Better in Dravle Records.

Matjaž Ambrožič