Aktualno

Donald Trump je odraz širših političnih problemov na svetovni ravni

Take stvari se lahko dogajajo tudi drugje. Na to ne smemo pozabiti. Moramo biti pozorni in paziti ter braniti demokracijo opozarja dr. Peter J. Verovšek z britanske Univerze v Shieffildu

PETER VEROVSEK
Dr. Peter J. Verovšek
foto: Maja Ratej

"Takih prizorov v ZDA nismo vajeni. A nismo bili presenečeni nad dogajanjem. Takšni izgredi so se napovedovali dolgo časa," pravi dr. Peter J. Verovšek z britanske Univerze v Shieffildu, ki analitično spremlja politično dogajanje v Združenih državah Amerike.

"Trump je ob svoji zaprisegi napovedal, da bo zaustavil ameriško klanje, a je v svojih zadnjih štirih letih dosegel ravno nasprotno." Kot vse kaže, Trump namerava ostati v stranki. Večje vprašanje je tukaj, ali se bo republikanska stranka razdelila, še dodaja dr. Peter J. Verovšek. "Donald Trump je odraz širših političnih problemov na svetovni ravni. Take stvari se lahko dogajajo tudi drugje. Vidimo tudi druge voditelje, kot je Donald Trump, tudi drugje, tudi v Evropi. Na to ne smemo pozabiti. Moramo biti pozorni in paziti ter braniti demokracijo."

Zdravljenje tega stanja bo dolgotrajen proces

Noč v Washingtonu je bila zastrašujoče tiha, je sporočil naš dopisnik Andrej Stopar, ki je bil včeraj na prizorišču pred Kapitolom.

"Mesto se je sicer pripravilo na nasilne proteste. Splošen občutek tukaj pa je, da so vsi skupaj mižali in čakali, da minejo dnevi do prisege. Niso pričakovali, da bi se lahko, kaj takega zgodilo."

Poudarja, da ima Amerika ogromno težavo in zdi se, da se je zdaj začela tega res počasi zavedati. "Demokratične institucije so tukaj zdržale pritisk, ampak ljudem so omogočili popoln razvoj občutka, da tehten dokaz obtožbe ni potreben in da je parcialni interes pomembnejši od družbenega dogovora. Ne gre samo za množico, gre tudi za politike od predsednika navzdol."

"V senatu so ljudje, ki ne samo, da verjamejo, ampak tudi aktivno širijo teorije zarote. V kongresu se je po volitvah.ta skupina teoretikov zarote še okrepila. Za polovico Amerike argument nima več ustrezne teže. In zdravljenje tega stanja bo dolgotrajen proces." - Andrej Stopar