18. vzporednik

Politiki se prepirajo, mladi pa bežijo v tujino

Kakšno je vzdušje na Kosovu pred volitvami in kdo ima največ možnosti za zmago? Zakaj je Srbija med najuspešnejšimi državami na svetu po številu cepljenih proti covidu-19?

65862876
Kosovka z origamiji spet na poti, da podre Guinnessov rekord
foto: MMC/EPA

Konec lanskega decembra je Ustavno sodišče na Kosovu ugotovilo, da je bila lanska izvolitev premierja Hotija v parlamentu nezakonita in zato odredilo predčasne volitve. Dopisnik iz Beograda Boštjan Anžin, ki je trenutno na Kosovu, ugotavlja, da ima trenutno največ možnosti za zmago Albin Kurti. Sicer pa je zaupanje v politiko na Kosovu izjemno majhno: "Politiki obtožujejo en drugega, ne pogovarjajo pa se o tem, kako bi spremenili to, da mladi ne bi odhajali v tujino, ne pogovarjajo se o višjih plačah, mladi ne vidijo nobene perspektive."

"Na Kosovu od danes naprej policijske ure ni več. Vzudšje je precej bolj sproščeno, kot bi človek na epidemiološko situacijo pričakoval. Dovoljeno je zbiranje do 50 ljudi v zaprtih prostorih in 80 na prostem." 

V prispevku tudi o tem, zakaj je Srbija med najuspešnejšimi državami na svetu po številu cepljenih proti covidu-19 in ali bodo res začeli izdelovati rusko cepivo?