Pia Pavletić in Jerneja Lednik sta dijakinji, ki vsak dan po pouku (na daljavo) priskočita na pomoč zdravstvenemu osebju v Domu sv. Jožefa v Celju, kjer skrbita za oskrbovance, ki so okuženi s koronavirusom.

Leto 2020 je posebno v veliko pogledih. Izobraževalni proces za osnovnošolce, dijake in študente že od oktobra izvajajo na daljavo, tudi preživljanje prostega časa mladih je prilagojeno epidemiološkim razmeram. Čeprav jih večina popoldneve preživlja doma, pa je vse več dijakov in študentov strokovnih smeri, ki so priskočili na pomoč zdesetkanim kadrom v zdravstvenih ustanovah.

Po pouku na daljavo na pomoč zdravstvenemu osebju v Domu starejših občanov na Sv. Jožefu v Celju priskočita dijakinji prvega letnika poklicno-tehniškega izobraževanja Srednje zdravstvene šole Celje Pia Pavletić in Jerneja Lednik.

"Zagotovo je to šola za življenje, ki si jo bova zapomnili za celo življenje. Ni prijetno biti dvanajst ur v skafandru, se preoblačiti, slačiti. Stanovalcu bi posvetil tisti čas, ko te potrebuje, ampak imamo za vsakega oskrbovanca premalo časa, ker primanjkuje kadra." – Jerneja Lednik

 

Jerneja še dodaja, da si je virus in bolne ljudi, preden je šla delat v dom za starejše občane, predstavljala popolnoma drugače: "Ko to dejansko vidiš, je to čisto nekaj drugega. Drugače gledaš na vse."

"Res je nekaj najlepšega, da slišiš 'O, Pia!', 'O, Jerneja!'. V bistvu te sploh ne vidi. No, te vidi, ampak te ne prepozna, ker si zamaskiran. Da te pa potem pokliče po imenu, je pa res nekaj najlepšega." – Pia Pavletić

 

Pia in Jerneja delata vsak dan od ponedeljka do sobote, ob nedeljah pa sta prosti, da lahko nadoknadita šolsko delo in se seveda tudi spočijeta. Čeprav kdaj zamudita rok oddaje kakšne naloge, pa pravita, da so profesorji res razumljivi in so jima šli na roke in razumejo njune okoliščine, da velik del svojega prostega časa namenita delu v domu starejših občanov.

Tina Šoln