Med tem ko učilnice in igralnice bolj kot ne samevajo, lonci v šolskih in vrtčevskih kuhinjah še vedno ropotajo, saj kuharji ne počivajo.

Medtem ko učilnice in igralnice bolj ko ne samevajo, lonci v šolskih in vrtčevskih kuhinjah še vedno ropotajo, saj kuharji ne počivajo

Obiskali smo Jureta Lončarja v vrtcu Mladi rod in Indira Mešića v Osnovni šoli Trnovo. Oba še vedno uživata v svojem delu, pri katerem s svojim kuhanjem ne polnita le želodčkov, ampak tudi delita veselje, a bi poleg polnih želodčkov oba zelo rada videla tudi polne jedilnice. V vrtcu Mladi rod bi v tem času navadno omamno dišalo po božičnih piškotih, sladko ‘provizijo’ za pečenje bi dobil tudi kuhar Jure:

“Naši otroci vsako leto pečejo piškote. Vsak pavilijon posebej, pomagajo jim vzgojiteljice, imajo modelčke, vse za izdelovanje, mi pa jim seveda pripravimo količino, jim damo material in otroci ustvarjajo piškote. /…/ nato pa pridejo v kuhinjo, prinesejo piškote, povedo, da so jih oni delali, in povedo tudi, koliko piškotov so naredili in koliko piškotov dajo nam. Vedno nekaj pripravijo tudi za nas.” – Jure Lončar

Kaj bi si otroci zaželeli kot prvo kosilo na jedilniku, ko se bodo lahko iz domače učilnice vrnili v pravo, nato pa še v jedilnico?

“Prva jed, ki bi si jo zaželeli, je sigurno pečen krompir in dunajski zrezek. /…/ pa jogurtova strjenka s prelivom. Za večino otrok tu je tale strjenka zelo okusna, jo radi pojedo, ampak mora biti kvadratna! Otroci tu so tako vajeni – v lončku ni taprava!” – Indir Mešić in Jure Lončar

Za okusen konec pa še Juretov recept za jogurtovo strjenko s prelivom. Pa ne pozabite, najokusnejša je, če je kvadratna!

 

Mitja Peček, Uršula Zaletelj