dr. Mojca Matičič, infektologinja in vodja klicnega centra za informacije o koronavirusu, o povezavah novega koronavirusa z virusom HIV in tudi prvih datumih novega cepiva proti novemu koronavirusu.

Znova smo poklicali na klicni center za informacije o koronavirusu. Infektologinja in vodja klicnega centra dr. Mojca Matičič je še posebej poudarila, kako pomembno se bo cepiti proti novemu koronavirusu, ko bo cepivo na voljo. "Med epidemijo ni varen nihče, dokler nismo varni vsi."

"Včeraj (1. 12) je Evropska agencija za zdravila, ki je izredno rigorozen regulatorni aparat, sporočila, da je dobila v ponedeljek (30. 11.) vlogo obeh - Pfizerja in Moderne - za preučitev varnosti in učinkovitosti, da izdajo pogojno dovoljenje. In dali so že neki datum. 29. decembra za eno oziroma 12. januarja za drugo cepivo. Takrat bo Evropska unija nekako dobila mnenje glede učinkovitosti, varnosti in upajmo, da tudi zeleno luč."

 

Države in vlade se zavedajo grozljivih posledic pandemije, opozarja: "Zavedajo se, kaj je težava pri podjetjih (ki proizvajajo cepiva) in so države zato prevzele tveganje napačnih investicij. Vlade so dale podjetjem ogromna sredstva, da jim naredijo cepiva, ki morajo zadostiti štirim ciljem: Cepivo mora biti varno, učinkovito, na voljo mora biti čimprej in narejeno mora biti v maksimalnih možnih količinah."

Vabljeni k poslušanju miniserije Frekvence X: Cepiva in mi

Maj Valerij