Igor Vidmar nikoli ni hotel biti Žare lepotec, čeprav je bil v življenju pogosto prvi. Pred mesecem dni je dokazal, da lahko tudi večni "alternativci" in samohodci in posebneži doživijo častitljiva leta

Nikoli ni hotel biti Žare lepotec, čeprav je bil v življenju pogosto prvi. Pred mesecem dni je dokazal, da lahko tudi večni alternativci in samohodci in posebneži doživijo častitljiva leta. Kot nezlomljivi novinar Ed Murray v istoimenskem filmu Georgea Clooneyja vam bo to nedeljo dopoldne na Valu 202 zaželel "Lahko noč in srečno!" 70-letnik bolj ali manj mračne pojave.

Rojen je bil v Ljubljani vendar je mladost preživel v Novi Gorici, ki je takrat bila nekakšen talilni lonec. Meja je bila za obmejne zelo prepustna. Stara Gorica pa je bila zanj zoprn kraj. "Parkrat sem bil po krivem obtožen zaradi črednega izpostavljanja, to je kasneje potem vplivalo na moj odnos do množic in čred pa tudi do avtoritet." Bilo je logično, da bo šel študirat.

"Po videzu sem hipi, po načinu življenja, druženja in mišljenja pa sem bil kvečjemu yippie."

Glasoval je za samostojno Slovenijo. "V tem državotvornem smislu. Kot pravi Tine Hribar: "Nacija je narod plus država." O tem, takrat ni bilo več dvoma. Nisem pa glasoval za to, da bi se začelo razgrajevati realne pridobitve socializma, tu mislim na javno šolstvo, zdravstvo."

"Svobodo govora in demokracijo naj bi prinesel parlamentarni sistem z medsebojnim nadzorom vseh treh oblik oblasti. S permanentnim bojem proti korupciji. Ta nadgradnja se je pa sfižila v delu politike in tudi družbe. Prehitro je bilo opuščeno zavestno in skupnostno načrtovanje ter premislek o tem, kaj bo čez 10 ali 20 let. Začeli so se boji za oblast, funkcije in premoženje."

Bil je kritičen do vseh, ki so bili na oblasti. "Ampak ta naša nesrečna desnica vidi in sliši samo tisto, kar se nje tiče. Niso pa slišali, ko sem ošvrknil tudi Drnovška, Kučana in še koga."

Damjan Zorc