Aktualno

Brinjevec je gin, gin pa ni brinjevec

O zgodovini in razlikah med slovenskim posebnežem brinjevcem in globalno pijačo džinom

5-2
foto: Val 202

Džin je še pred nekaj leti, sploh v Veliki Britaniji, veljal za pijansko pijačo. Zdaj pa je spet v ospredju med trendovskimi alkoholnimi pijačami, malo zato, ker ga brez zapletene tehnologije lahko naredimo tudi v domačih, butičnih delavnicah, predvsem pa zato, ker se pri snovanju pijače lahko igramo s celo paleto okusov.

Zadnja leta smo z nekajletno zamudo tudi v Sloveniji podlegli trendu priljubljenosti džina. Ne samo, da se police trgovin šibijo pod raznovrstnimi znamkami džinov z vseh koncev sveta, vsako leto je tudi več domačih proizvajalcev, ki ponujajo zelo različne džine. S pionirjem slovenske butične proizvodnje Erikom Sarkićem smo se spoznali z zgodovino džina, govorili smo tudi o razlikah med slovenskim posebnežem brinjevcem in globalno alkoholno pijačo džin.

“Najbolj očitna razlika je, da za liter gina porabimo nekje od 5 do 20 gramov brinovih jagod, za liter brinjevca pa od 5 do 10 kilogramov, saj alkohol nastane iz samega brina.”