Ime leta

Koncert doma: Vlado Kreslin

Konec decembra je v našem studiu nastopil legendarni Vlado Kreslin. Odigral je pesmi: Nekega jutra, ko se zdani; Zakartana ura; Vse se da; Iz Goričkega v Piran.

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družabna omrežja (Twitter, Facebook, Instagram, YouTube...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikom.

S pritiskom na "v redu" se strinjate z uporabo piškotkov! Več o piškotkih

Ime leta 2020 je postal Srečko Šestan, poveljnik Civilne zaščite RS dnevno koordinira delo več 1000 pripadnikov, ki pomagajo pri boju z epidemijo.

Izboru imena leta smo posvetili celodnevni radijski program. Sledil pa je koncert v živo Vlada Kreslina.

Projekt Ime leta je povezan z Botrstvom, poslušalke in poslušalci ob tedenskem glasovanju za kandidate s SMS-i prispevajo 1 € v dobrodelne namene. V botrski sklad smo tudi letos prispevali veliko sredstev z odmevno dobrodelno dražbo rumene majice Tadeja Pogačarja.

Do zdaj se je v skladu za Botrstvo zbralo skupno več kot 20 milijonov evrov. 10.424 otrokom je pomagalo 8.573 botrov. V Botrstvo je ta hip vključenih 5.934 otrok, ki jim pomaga 5.318 botrov. Zdaj je v dijaškem skladu 97 dijakov, v skladu za razvoj talentov pa 55 otrok (do zdaj skupno 320 otrok).

Hvala vsem, ki ste (bili) del Botrstva in ki kakor koli pomagate ljudem v stiski.

Poslušalci Vala 202 so skozi leto izbirali izjemne posameznike, ki so s svojimi znanstvenimi in športnimi dosežki, humanitarnostjo ter inovativnostjo navdihovali skozi vse leto.

Ime januarja je Nevenka Mlinar, splošna zdravnica v Desklah. Bila je prva podpisnica poziva zdravnikov in zobozdravnikov Goriške regije k odgovornejšemu pristopu odločevalcev do problematike okolja.

Ime februarja je Anton Sazonov - Tonač, alpinist in gorski reševalec, ki je v letu 2020 prejel priznanje za življenjsko delo v alpinizmu. V zgodovino se je vpisal s prvim zimskim vzponom v Čopovem stebru in kot član prvih alpinističnih odprav v Himalajo.

Ime marca je Andrej Šter, vodja Konzularnega sektorja na Ministrstvu za zunanje zadeve, ki je ob prvem valu epidemije koronavirusne bolezni uspešno vodil obsežno akcijo vračanja Slovenk in Slovencev v domovino.

Ime aprila je Ivan Gale, nekdanji uslužbenec Zavoda za blagovne rezerve in žvižgač, ki se je v Tarči na TV Slovenija javno izpostavil, opozoril na odgovornosti za porabo javnega denarja, opisal konkretne pritiske pri izbiri dobaviteljev zaščitne opreme.

Ime maja je Polona Tanšek Aškerc, diplomirana medicinska sestra, sindikalistka in simbolna predstavnica vseh zaposlenih v zdravstvu, socialnem varstvu in v vseh ustanovah, ki so v času prvega vala epidemije zagotavljali nemoteno oskrbo.

Ime junija je Srečko Šestan, poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije, ki je v največji civilnodružbeni akciji od osamosvojitve v povprečju vsak dan aktivirala in koordinirala delo več kot 3000 pripadnikov, ti pa so skupno opravili več kot 200.000 delovnih dni.

Ime julija je Žarko Trušnovec, nekdanji predsednik Gorske reševalne službe Tolmin, ki je skupaj s sodelavci uresničil željo nekdanjemu partizanu, 90-letnemu Albinu Piberniku - Binetu, da je še enkrat obiskal partizansko bolnišnico Franja.

Ime avgusta je Tomaž Štupnik, predstojnik kliničnega oddelka za torakalno kirurgijo UKC Ljubljana, kjer so z ekipo presadili pljuča 14-letni deklici s cistično fibrozo. Deveturni poseg velja za prvo presaditev pljuč pri otroku v UKC Ljubljana.

Ime septembra je Primož Roglič, kolesar, ki je na deveti etapi letošnje dirke po Franciji poskrbel za nov mejnik, postal je namreč prvi Slovenec, ki je na slovitem Touru oblekel rumeno majico.

Ime oktobra je Goran Dragić, košarkar, ki nas je z izjemnimi predstavami navduševal v dresu moštva Miami Heat in se v svoji 12. sezoni v ligi NBA prvič uvrstil v finale tega tekmovanja.

Ime novembra je Jasna Kržin Stepišnik, direktorica Biotehniškega izobraževalnega centra Ljubljana, ustanove, ki so jo pri Evropski komisiji prepoznali za najboljšo v Evropi na področju izobraževanja in usposabljanja ter ji podelili nagrado Vet Excellence Award.

Ime decembra je Boštjan Videmšek, novinar in avtor knjige Plan B, zbirke zgodb o nenavadnih in trmastih vizionarjih, ki se vsak po svoje spopadajo s podnebno krizo. Zanjo je prejel priznanje knjiga leta 2020, veliko nagrado letošnjega Slovenskega knjižnega sejma.