Frekvenca X

Skrivnosti pod ledom

Pod ledom se skrivajo skrivnosti, ki govorijo o človeški zgodovini in morda tudi prihodnjih pandemijah. A kako dolgo bodo še zaklenjene v led?

secrets-of-the-ice
foto: Lars Piloe/Secrets of the Ice

Led po vsem svetu se tali. Tali se na zemeljskih polih, talijo se ledeniki in tali se permafrost, torej globoko in stalno zamrznjena tla. Čeprav smo pozimi pogosto obkroženi z ledom in snegom, pa večino leta nimamo občutka, da zaledenele površine vplivajo na naše podnebje. Led na polih ali visokogorjih se zdi tam nekje daleč in taljenje tega ledu le problem tistih nekaj še preostalih severnih medvedov. A v resnici led vpliva na podnebje po vsem planetu. A kakšne skrivnosti se skrivajo pod ledom in kako bodo mikrobi, dolga tisočletja zaklenjeni v led, vplivali na našo prihodnost?

V Frekvenci X gremo v visokogorje in na zemeljske pole, spoznavamo posledice taljenja ledu, delo nove veje arheologov, ki rešujejo najdbe pod talečim se ledom v visokogorju, in nič več globoko zamrznjene mikroorganizme, ki bi v prihodnosti lahko prinesli nove pandemije.

Gosti:

Gregor Vertačnik (ARSO),

Lars Holger Piloe (norveški ledeniški arheolog),

dr. Nina Gunde Cimerman (Biotehniška fakulteta UL).

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družabna omrežja (Twitter, Facebook, Instagram, YouTube...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikom.

S pritiskom na "v redu" se strinjate z uporabo piškotkov! Več o piškotkih