Danes je svetovni dan filozofije, ki ga od leta 2005 na pobudo Unesca zaznamujemo tudi pri nas. Tokratna osrednja tema je umetna inteligenca oziroma življenje v času robotov in transhumanizma, kar je bil tudi naslov današnje virtualne okrogle mize, ki so jo obkrožili dijaki, študentje in profesorji. O izzivi in dilemah, povezanih z umetno inteligenco se je z dr. Olgo Markič, filozofinjo in predavateljico na ljubljanski Filozofski fakulteti, pogovarjal Maj Valerij.

Danes je svetovni dan filozofije, ki ga od leta 2005 na pobudo Unesca zaznamujemo tudi pri nas. O vlogi umetne inteligence in našem odnosu do nje smo se pogovarjali s filozofinjo dr. Olgo Markič.

Letošnji svetovni dan filozofije poteka v znamenju premisleka o vlogi umetne inteligence oziroma življenja v času robotov in transhumanizma, kar je bil tudi naslov današnje virtualne okrogle mize, ki so jo obkrožili dijaki, študentje in profesorji. Čeprav se po eni strani zavedamo vseprisotnosti računalnikov in algoritmov, pa nas po drugi strani nenehno preseneča globina njihovih posegov v naša življenja, so ob rob okrogle mize navrgli organizatorji.

O izzivih in dilemah, povezanih z umetno inteligenco smo se pozanimali pri dr. Olgi Markič, filozofinji in predavateljici na ljubljanski Filozofski fakulteti.

"Razvoj tehnologije nam je postavil ogledalo. Ljudje imamo določene vrednote, te vrednote so različne in si jih po svetu ne delimo nujno. Postavlja se vprašanje, na kakšen način in če sploh bo tehnolgija spreminjala naše vrednote. Vsaka tehnologija namreč spreminja tudi družbo. Hkrati pa smo mi tisti, ki določamo, kako bomo tehnologijo sprejemali. Na žalost ni enega jasnega odgovora, kadar gre za etične dileme."

 

 

Maj Valerij