Ime tedna

Odzvati se moramo z refleksijo, ne z refleksom

Ime tedna je Boštjan Videmšek, novinar in avtor knjige Plan B, zbirke zgodb o nenavadnih in trmastih vizionarjih, ki se vsak po svoje spopadajo s podnebno krizo, za katero je prejel priznanje knjiga leta 2020

videmsek
foto: Alen Milavec /BOBO

"Projekt je nastajal skoraj štiri leta. Terenski del je bil končan v začetku februarja. Namen sva imela narediti še kakšno zgodbo več, npr. Kostariko, ki bo prihodnje leto postala prva srednje velika, ki vstopa v postogljično dobo." – Boštjan Videmšek o knjigi Plan B, ki je prejela veliko priznanje knjiga leta 2020, ki ga podeljujejo na Slovenskem knjižnem sejmu. 

Boštjan Videmšek pravi, da ves čas poziva k nujni širši koaliciji, saj živimo v času, ko izključevalnost v boju s podnebno krizo več nima smisla. Dodaja, da je treba agresivno prekiniti vse narcizme malih razlik, ki vladajo v udejanjanju boja s podnebno krizo. 

"Ves čas moramo vedeti, kaj se dogaja, da lahko razumemo, kaj držimo v rokah, kaj je tisto, prek česar se midva zdaj pogovarjava, kar je tisto, kar vozimo. In gledati, spremljati in razumeti vsak proizvod. Vsak proizvod je zgodba, vsak proizvod je svet."

Kandidata sta bila še:

Oskar Kogoj, eden od najbolj prepoznanih imen slovenskega oblikovanja. Njegova dela hrani več kot 100 muzejev in stalnih zbirk po vsem svetu, za izjemen opus pa so mu pri Društvu oblikovalcev Slovenije podelili priznanje za življenjsko delo. (Pošljite SMS s ključno besedo VAL2 na 1919).

Jadran Lenarčič, znanstvenik, ki je po 15 letih sklenil vodenje največjega slovenskega raziskovalnega inštituta in v tem času poskrbel, da je Inštitut Jožefa Stefana ves čas ohranjal mesto med ključnimi znanstvenimi ustanovami. (Pošljite SMS s ključno besedo VAL3 na 1919).

Rezultati

Loading ... Loading ...

Za poslani SMS smo še posebej hvaležni, saj tako prispevate tudi 1 € za socialno ogrožene otroke. Vsa zbrana sredstva namreč namenjamo projektu Botrstvo v Sloveniji, ki pomaga otrokom v hudih finančnih in socialnih stiskah. Vse pomembne informacije o projektu, so zbrane tukaj. Kako seštevamo glasove, smo zapisali v pravilih glasovanja. Ime tedna postane kandidat z najvišjim seštevkom glasov poslušalcev v eter, s SMS-i in deležem glasov na spletni strani (največ 10).