Kako so se zaradi dela na daljavo spremenile vloge v timu? Kako v delo vključiti tehnološko zadržane posameznike in kaj lahko organizacije naredijo za to, da zaposleni bolje združujejo delo na daljavo in poučevanje otrok doma? Anja Hlača Ferjančič se je o tem pogovarjala z direktorjem podjetja Emma ter poslovnim mentorjem in coachem Matejem Potokarjem, ki vrsto let vodil Microsoft v Sloveniji in širši regiji, delal je tudi v podjetju Cosylab, zato ima odličen vpogled v delovanje različnih organizacij.

Kako so se zaradi dela na daljavo spremenile vloge v timu? Kako v delo vključiti tehnološko zadržane posameznike? Razmišlja Matej Potokar, direktor podjetja Emma ter poslovni mentor in coach

Matej Potokar, direktor podjetja Emma, poslovni mentor in coach, ki je vrsto let vodil Microsoft v Sloveniji in širši regiji, delal pa je tudi v podjetju Cosylab, pojasnjuje, da je največji izziv vodij zadnjih nekaj let to, kako voditi podjetja v obdobju negotovosti. Začelo se je z digitalno transformacijo, na trg so prihajali popolnoma novi modeli in že takrat se je govorilo o prehodu v novo normalnost. Epidemija covida-19 pa je prinesla nove razsežnosti, na katere se nikoli nismo mogli pripraviti, saj nismo razmišljali, da se bo čez noč vse ustavilo.

"Spomladansko obdobje je bilo izziv, ko se je dejansko vse ustavilo čez noč. Ta jesenski čas pa nas je kljub vsemu vse presenetil, ker nismo verjeli, da se bo to lahko ponovilo, ampak, kot vidimo zdaj, pokazalo še v bistveno težji obliki."

Potokar pravi, da smo se marsikaj že naučili, a v poslu se tako ali tako učimo vsak dan.

In česa smo se že naučili?

"V proizvodnih podjetjih, kjer delo od doma ni mogoče, se je pokazalo, kako lahko čez noč postanemo bistveno bolj učinkoviti, kot smo nekoč bili. Nekoč sem preživel veliko let v mednarodnem podjetju, kjer je bilo delo prek telekonferenčnih in pozneje videokonferenčnih sistemov nekaj najbolj običajnega. To je bil edini način, kako smo lahko mednarodno okolje povezovali in v njem poslovali. Zdaj smo ugotovili, da lahko to čez noč uvedemo v vsakem podjetju, kjer obstajajo delovna mesta, ki jih lahko opravljamo od doma."

Verjame, da bodo modeli dela od doma obstali tudi v prihodnje, a hkrati ne verjame, da bi lahko delo od doma prevladovalo kot način med druženimi bitji, ko se vidimo, ko se lahko potrepljamo po ramah: "Tega tehnologija ne bo nikoli nadomestila. Se pa da veliko stvari enako učinkovito narediti od doma ob pomoči tehnoloških rešitev."

Anja Hlača Ferjančič