Tudi decembra vas spodbujamo, da ostanete oziroma postanete gibalno aktivni. Na naši Facebook strani smo v ta namen pripravili video vadbo, pri kateri sodeluje doktor Stanko Pinter s Fakultete za šport. Nina Smole in Jure Jeromen se s sogovorniki, med njimi sta tudi olimpijca Jure Košir in Petra Majdič, posvetita predvsem temu, kako ostati aktiven, ne glede na ukrepe in omejitve.

O telesni dejavnosti doma svetujejo dr. Stanko Pinter, prof. Gregor Jurak, Petra Majdič in Jure Košir

V obdobju priprav na zimske radosti ne smemo pozabiti na primerno fizično in psihično pripravljenost, opozarja dr. Stanko Pinter s Fakultete za šport. Zelo pomemba stopnja vsakega športa je predpripravljenost. Zato je zdaj pravi čas za priprave na zimsko sezono.

"Mislim, da preveč ljudi razmišlja in pričakuje, da bo vse idealno izvedeno. Lahko tudi improviziramo, ta pripravljenost pomeni, da smo lahko tudi v nestandardnih pogojih kos določenim razmeram. Na ta način se pripravljajo športniki."

Največ škodljivih vplivov telesne nepripravljenosti čutijo mladi, ki še oblikujejo svoj življenjski slog. Tudi pri odraslih je upadel gibalni status, vendar precej manj kot pri otrocih in mladostnikih. "Otroci se hitro prilagodijo. Svoje interese so zamenjali po večini za zaslonske dejavnosti. Znano je, da na začetku šolskega leta ustvarimo otrokom določen ritem, vse te prekinitve močno vplivajo na njihovo gibalnost in zmogljivost."

Bolje postaviti nižje cilje kot nobenih

"Imamo rek zdrav duh v zdravem telesu, ki nam želi, da se več gibamo, kot se. Kako to doseči? Najprej se je treba zavedati položaja in sploh mlajšim, ki veliko časa preživijo na družabnih omrežjih ... prosim vas, res vas lepo prosim, brskajte po uporabnih vsebinah, brskajte po vadbah, iščite si pozitivne zglede. Drugo je samodisciplina. Glede vadbe si postavimo nižje cilje, lahko vadbe na dan, deset minut umirjenega dihanja, ali če so to štirje počepi, je to boljše kot nič, samo delajte to vsak dan in mogoče bo jutri s petimi počepi dan lepši. Gibanje je vedno vsakemu na voljo, nihče se ne more gibati namesto nas. Svoje telo imamo lahko pod nadzorom in to nam daje neko samozavest." – Petra Majdič

"Dandanes se lahko sami tako dobro izobrazimo in dobimo tudi na spletu toliko enostavnih navodil. Potem je pa potrebna disciplina. Vsem polagam na srce, da je fizična dejavnost dobra naložba, ne samo za smučarsko sezono, ampak tudi za dobro počutje. Ko pa se bo začelo smučanje, je treba v prve zavoje in spuste iti postopno, saj je ravno na začetku nevarnost največja. Saj znamo vsi smučati ali pa mislimo, da znamo, ampak je treba iti po korakih, se primerno ogreti in pripraviti, prav tako pa imeti zaščitno opremo in se držati navodil na smučišču." – Jure Košir

Jure Jeromen, Nina Smole