Nedeljski gost

V digitalnem totalitarizmu je resnica laž

Stric iz ozadja Jani Novak o 40-letnici zasedbe Laibach, aktualni politiki, virusu, resnici, laži in svobodi, za katero pravi, da je ne bomo nikoli ulovili, osvobojeni bomo samo čisto na koncu. Gosti ga Miha Šalehar

Jani Novak23
foto: Luka Hvalc

Jani Novak je stric iz ozadja pomembnega slovenskega popkulturnega fenomena Laibach, formacije, ki je izzivala in prevpraševala vse družbenopolitične paradigme. V osemdesetih so oblastniki v njihovi uniformiranosti iskali fašizem, potem so jih častili skorajda kot disidente in osvoboditelje, danes pa se zdi, da jih Trump in njega evropski avtokratski oboževalci, vključivši lokalne, nemara celo posnemajo. Jani Novak pa si, tako kot njegov Laibach, še vedno misli svoje: "Včasih smo bili hitrejših v dejanjih kot v razmislekih. Prepuščali smo se intuiciji. Umetnost je kombinacija vsega."

"Pred epidemijo je bilo človeštvo na robu histerije. Zdaj je vse to elegantno izginilo. Koronavirus je na nek način velik izenačevalec. Je paradoks, ki je pokazal, da je globalna družba v resnici zelo nepovezana."